Paniek in Republikeinse rangen slaat toe

De paniek in Republikeinse rangen slaat toe, nu peilingen een steeds dramatischer beeld schetsen van de overlevingskansen van president Trump.

Een nederlaag zou ook zware gevolgen hebben voor de Senaat, waar 23 Republikeinen hun zetel verdedigen, tegen slechts 12 Democraten.

Als de Democraten erin slagen vier zetels buit te maken, zijn de Republikeinen hun meerderheid in de Senaat kwijt. Drie zetels volstaan als Biden president wordt. De vicepresident krijgt dan de doorslaggevende stem bij 50/50-stemmingen.

Republikeinse senatoren hebben hun lot niet enkel verbonden aan een hoogst impopulaire president; met 14 procent van de Amerikanen die denkt dat het land de goede kant opgaat, gaan ze zelf niet vrijuit. Velen onder hen beseffen op een zinkend schip te zitten. Al lijkt overboord springen (Trump afvallen) voorlopig nog een brug te ver.

Peilingen geven de Democraten momenteel twee kansen op drie om de Senaat terug te winnen. Enkel wanneer de Democraten hun hand overspelen tijdens de hoorzittingen voor de benoeming tot opperrechter van Amy Coney Barrett, lijkt een ommekeer nog mogelijk.

Ook voor Trump staan alle lichten op rood. Biden leidt nationaal met gemiddeld 9 punten en heeft nu de kritische drempel van 50 procent overschreden. Rasmussen, een van de weinige polls die in 2016 correct een Trump-zege voorspelde, heeft Biden nu op +12

Sinds het eerste debat is Trump zowat vijf procentpunten kwijtgespeeld. Ook de staten Michigan, Wisconsin en Pennsylvania staan nu alle in Bidens kolom. 

De kans dat er op 3 november ’s avonds een winnaar is, lijkt reëel.

Maar… never underestimate Donald Trump: vandaag exact vier jaar geleden onthulde de Washington Post de ‘Grab ‘m by the pussy’-bandopname. 31 dagen later zat de man wiens graf gegraven leek in het Witte Huis.

Meer