FC Barcelona zoekt wanhopig naar besparingen, maar spelerslonen verlagen dreigt tot leegloop te leiden

De Spaanse voetbalclub FC Barcelona moet verdere besparingen doorvoeren. De club leed het voorbije seizoen een aanzienlijk verlies en kampt met een zware schuldenlast. Om de kosten te verlagen wil het clubbestuur onder meer de lonen van de spelers verder verlagen. Dat kan echter belangrijke consequenties hebben. Volgens Spaanse media zouden de voetballers daardoor het recht hebben hun contract te verbreken de club kosteloos te verlaten.

Dat meldt de Spaanse sportkrant Marca. Financieel beleeft FC Barcelona momenteel niet zijn beste periode. Daardoor liep de club toptransfers van spelers als Memphis Depay en Eric García mis. De financiële malaise houdt aan, hoewel de club eerder al de spelerslonen met 30 procent verlaagde.

Onderhandelingen

Die maatregel is echter niet voldoende gebleken om de financiële balans weer beter in evenwicht te krijgen. De uitbraak van de coronacrisis heeft bovendien de inkomsten van FC Barcelona zwaar geraakt. Daarom moeten nieuwe besparingen worden gevonden. Daarvoor zouden met de spelers onderhandelingen over nieuwe looninleveringen moeten worden opgestart.

Het clubbestuur heeft veertien dagen tijd om alsnog een oplossing te vinden. Maar daarbij rijst een groot probleem. Indien de club een nieuwe salarisvermindering doordrukt, kunnen de voetballers de club zonder enige vorm van compensatie verlaten.

De spelers zijn immers beschermd door een Spaanse wetgeving die elke werknemer het recht geeft om bij een opgelegde looninlevering zijn contract te verbreken zonder enige financiële consequentie te moeten vrezen.

Het clubbestuur van FC Barcelona zou zich bewust zijn van het gevaar en zou zijn juridische departement de opdracht hebben gegeven uit te zoeken op welke manier de spelers belet zouden kunnen worden hun contract te verbreken.

Schuldenlast

FC Barcelona boekte het voorbije seizoen een omzet van 855 miljoen euro. Zonder de impact van de coronacrisis zouden de inkomsten naar eigen zeggen tot een recordbedrag van 1 miljard euro zijn opgelopen.

De uitbraak van de coronacrisis heeft de Catalaanse club het voorbije seizoen bovendien een verlies van 97 miljoen euro opgeleverd, hoewel door allerhande besparingen de kosten met 74 miljoen euro waren verminderd. De totale schuldenlast van FC Barcelona is daardoor opgelopen tot 820 miljoen euro.

Ondanks die moeilijke financiële situatie zegt de club verder te zullen gaan met het toekomstproject Espai Barça, dat onder meer de renovatie van het voetbalstadion Camp Nou omvat. Dat project zou over een periode van dertig jaar een investering van 815 miljoen euro vergen.

Meer