24 uur Trump of waarom ‘enkel een van de grootste politieke comebacks in de geschiedenis de president nog kan redden’

25 dagen voor de verkiezingen staat Trump het water stilaan aan de lippen en lijkt zijn tegenstander Joe Biden hem te gaan vervangen als de grootste politieke geluksvogel van Amerika. 

Biden wordt 78, heeft er twee mislukte presidentscampagnes op zitten, heeft weinig originele ideeën en is de voorbije jaren heel wat van zijn scherpte kwijtgeraakt. Maar op dit moment zit hij in een zetel op weg naar de eindoverwinning.

Als het voor Trump fataal afloopt, zal hij dat vooral aan zichzelf mogen wijten. Leek de herverkiezing van de president acht maanden geleden weinig meer dan een formaliteit, dan lijkt hij nu bezig aan een zelfbeschadingsoperatie, die nog moeilijk te stoppen valt. De nieuwscyclus draait in overdrive en Trump stapelt de politieke problemen op. Het ene nog groter dan het andere.

Zo raakte donderdag raakte bekend dat:

  1. De FBI zes mannen heeft gearresteerd die lid waren van een extreemrechtse militie en plannen smeedden om nog vóór 3 november de regering van de staat Michigan omver te werpen en de Democratische gouverneur Gretchen Whitmer te ontvoeren. In april had Trump nog een tweet uitgestuurd waarop te lezen stond ‘Liberate Michigan!’
  2. Trumps stafchef Mark Meadows in mei in Atlanta een bruiloftsfeest organiseerde voor zijn dochter en daarbij 70 mensen had uitgenodigd. Door de pandemie waren op dat moment alle samenkomsten van meer dan 10 mensen verboden.
  3. Senaatsvoorzitter Mitch McConnell sinds 6 augustus niet meer in het Witte Huis is geweest, omdat hij naar eigen zeggen ‘de indruk had dat de manier waarop ze [met de pandemie] omgingen verschilde van de mijne en waar ik op aandring in de Senaat, wat wil zeggen een masker dragen en afstand houden’.
  4. Ondertussen 34 stafleden van het Witte Huis met het coronavirus besmet zijn, waarvan er één gehospitaliseerd is en er erg aan toe is.
  5. Het Witte Huis weigert bekend te maken wanneer president Trump voor het laatste negatief testte op Covid-19, wat de speculatie over zijn aanwezigheid op grote bijeenkomsten terwijl hij al wist positief te zijn enkel doet toenemen.
  6. President Donald Trump op Fox Business om de arrestatie van ex-president Barack Obama en ex-vicepresident Joe Biden vraagt. Volgens Trump zal minister van Justitie Bill Barr de geschiedenis ingaan als ‘een zeer, zeer triest figuur’ indien hij beide niet aanklaagt.
  7. Trump past voor een virtueel debat met Joe Biden, nadat de Presidential Debate Commission besliste ‘dat het niet verstandig is om beide kandidaten samen te brengen zolang een van beide met Covid-19 besmet is’. De laatste president die weigerde te debatteren, was Jimmy Carter in 1980. Hij werd niet herkozen.
  8. Joe Biden in een peiling van CNN voor het eerst eenzelfde percentage kiezers achter zich krijgt als Donald Trump, wanneer hen wordt gevraagd wie van beide de beste keuze is voor de economie.
  9. Een opperrechter aan het Hooggerechtshof de Republikeinse vraag, om het stemmen per post in de staat Montana aan banden te leggen, heeft verworpen.
  10. Amerika’s meest prestigieuze medische vakblad, het New England Journal of Medicine, voor het eerst in zijn 208-jarig bestaan een politiek standpunt inneemt en de manier waarop de VS de pandemie hebben aangepakt ‘een tragedie’ noemt.

Karl Rove, de architect van de twee verkiezingsoverwinningen van George W. Bush, schrijft in de Wall Street Journal ‘dat Trump nu een van de grootste politieke comebacks in de geschiedenis nodig heeft om het alsnog te redden’.

Op weinig subtiele wijze tracht Trump ondertussen een deel van zijn kiezerspubliek te heroveren: de senioren (zie video onder).

Maar… Biden leidt Trump nu met liefst 27 procent bij 65-plussers (62% vs 35%) – een leeftijdscategorie die Trump in 2016 nog met 7 procent won.

Meer