Vakbondsactie bij De Lijn: derde van de chauffeurs werkt

Door een 24 urenstaking bij De Lijn zullen er vrijdag minder bussen en trams rijden. De drie vakbonden (ACOD, ACV en ACLVB) protesteren tegen privatiseringsplannen voor de belbuscentrale en het leerlingenvervoer.

De actie begon vrijdagochtend om 5 uur, met een mogelijke reorganisatie bij de belbuscentrale en het leerlingenvervoer als aanleiding. De Vlaamse regering wil dit ‘vervoer op maat’ tegen 2022 door een private speler laten regelen. De vakbonden vrezen daardoor dat 50 personeelsleden van die afdelingen moeten overstappen naar een privébedrijf, zonder garanties op werkzekerheid. Ze eisen dat die mensen aan boord blijven bij De Lijn.

‘Onverantwoord’

De directie van De Lijn en bevoegd minister Lydia Peeters (Open Vld) zijn niet opgezet met de actie. ‘Staken is totaal onverantwoord in deze tijd waarin De Lijn zich moet meten met de privé. De vakbonden zetten hiermee de toekomst van De Lijn als geheel op het spel’, stelt directeur-generaal Roger Kesteloot. De minister wijst erop dat de werking van De Lijn onderzocht wordt in een vergelijkende studie rond het openbaar vervoer in gelijkaardige regio’s.

‘We hopen met deze staking toch een signaal te kunnen geven’, zegt vakbondssecretaris Jo Van der Herten (ACV) aan persagentschap Belga. ‘We verwachten dat de werkgever op zoek gaat naar mogelijkheden om de betrokken personeelsleden te herscholen. Er zijn mogelijkheden genoeg om hen binnen De Lijn herop te vissen.’ Volgens de vakbond en De Lijn zelf zal de hinder het grootst zijn op de stadsnetten.

Hinder in alle provincies

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters vraagt dat de private busexploitanten hun versterkingsritten uitvoeren. Sinds 5 oktober worden er 185 extra bussen van privéspelers ingezet tijdens de schoolspits, om de gewone lijnbussen te ontlasten. ‘Zodoende zullen er op diverse plaatsen enkel touringcars rijden om reizigers toch de kans te geven zich te verplaatsen’, staat er te lezen in een mededeling.

Omstreeks 7 uur laat De Lijn weten dat er hinder is in zowat alle provincies. ‘Volgens een eerste voorzichtige vaststelling lijkt het erop dat een derde van alle chauffeurs aan het werk is’, klinkt het. De vervoermaatschappij raadt aan om op voorhand te bekijken of de tram of bus wel komt. Dat kan via de app van De Lijn of via de website.

Meer