Hoe goudstaven in een Londense kluis de Venezolaanse machtsstrijd kunnen beslechten

Een Britse rechtbank zaait twijfel over wie de eigenaar is Venezolaans goud ter waarde van 1,5 miljard euro. Het ongemunt edelmetaal ligt te bestoffen in een Londense kluis tot de machtsstrijd tussen president Nicolas Maduro en zijn grootste rivaal beslecht is.

Het Britse hof van beroep trok de eerdere beslissing van een Britse rechtbank, dat de controle over het goud aan de door de VS gesteunde oppositieleider Juan Guaidó gaf. Groot-Brittannië erkent Guaidó als legitiem staatshoofd van Venezuela.

Maar ondertussen onderhoudt het ook diplomatieke banden met Maduro. Het Britse hof van beroep gaf deze week de opdracht tot een grondig onderzoek naar wie nu de rechtmatige leider is van het land, voordat een van beide partijen toegang krijgt tot het goud in de Bank of England.

Geschil om goud

De regering Maduro eist het goud op. Hij beweert dat hij de opbrengst van de verkoop ervan nodig heeft om de coronapandemie in zijn land te bestrijden. Maar de centrale bank van het VK weigerde om het goud te overhandigen. In juli beslechte een rechter de zaak inzet voordeel van Guaido, die volhoudt dat Maduro’s regering onwettig en corrupt is. Volgens de Venezolaanse oppositie zal het geld de Covid-patiënten vechten voor hun leven in de belachelijk slecht uitgeruste ziekenhuizen van het land nooit bereiken.

Sarosh Zaiwalla, een advocaat die de door Maduro gecontroleerde Centrale Bank van Venezuela vertegenwoordigt, prees de beslissing van het hof van beroep om de zaak nader te onderzoeken: ’De manier waarop de rechters de wet hebben geïnterpreteerd en uitgelegd, maakt ons voorzichtig optimistisch dat als deze zaak voor de rechtbank van koophandel komt, ze in ons voordeel zal beslecht worden’, liet hij optekenen in de Britse zakenkrant Financial Times.

Strijd om het presidentschap

Het geschil hangt af van de Britse houding ten opzichte van Venezuela, een land in economische en politieke crisis. Naar schatting vijf miljoen Venezolanen zijn op de vlucht voor tekorten aan benzine, voedsel en een falend zorgsysteem dat nu volledig overbelast is door de groeiende coronacrisis.

Guaidó, die tot dan Parlementsvoorzitter was, riep zichzelf begin 2019 uit tot interim-president. Het was een reactie op Maduro die net de overwinning had opgeeist van een verkiezing die volgens critici vervalst was. Het Verenigd Koninkrijk erkent de claim van Guaidó op het Venezolaanse presidentschap. Ook de Verenigde Staten en tientallen andere landen erkennen Guaidó als legitieme leider van Venezuela.

Maduro wordt echter de hand boven het hoofd gehouden door zijn belangrijkste bondgenoten: Rusland, China, Turkije, Iran en Cuba. Hij geniet ook nog steeds de steun van het leger, een basisvoorwaarde om aan de macht te blijven in het land.

Steun brokkelt af

Ondanks de steun voor Guaidó, heeft Maduro nog steeds een ambassade in Londen. Omgekeerd is de Britse ambassadeur in Caracas ook nog steeds op post. De ambassadrice van Guaidó, Vanessa Neuman, krijgt voorlopig geen diplomatische accreditatie van het VK.

De uitspraak van het Britse hof is een tegenslag die het kamp van de zelfverklaarde interim-president kon missen als kiespijn. Thuis in Venezuela begint het enthousiasme over Guaidó te tanen. Hij werd binnengehaald als een volksheld toen hij Maduro uitdaagde, en beschikte over machtige bondgenoten. Ondanks internationale druk en strenge Amerikaanse sancties – die uiteindelijk vooral de Venezolaanse bevolking verder de dieperik induwden – is Guaidó nog geen stap dichterbij Maduro uit het zadel te lichten.

Meer