Hoe kan ik mij het best wapenen tegen de storm?

© BELGA

Neen, we willen geen paniek zaaien. Maar we willen u wel waarschuwen voor het noodweer dat is voorspeld. Zo kan u best uitkijken waar u vanavond uw wagen parkeert en volgt u best de raad van overheid en hulpdiensten op. En als u toch schade zou oplopen, kan u dan bij uw verzekering terecht?

tg

Wie aan de kust woont of verblijft parkeert zijn auto vanaf nu best zo ver mogelijk van het water. Dat betekent weg van de havengeulen, weg van de dijken. Ook wie in Antwerpen parkeert houdt er best rekening mee dat het water hoog kan stijgen en misschien tot op de kaaien loopt. Aangezien de waterkeringsmuur wordt gesloten is parkeren op veel plaatsen sowieso niet meer mogelijk.

Wat kan ik thuis doen?

Plaats terrasmeubels, vuilnisbakken, tuingereedschap en tuinornamenten binnen of maak ze vast. Zet je auto in de garage of onder een carport. Zorg dat ramen en luiken goed dicht zijn zodat ze niet kunnen beginnen slaan.

Als ik onderweg ben?

Pas je snelheid aan op de weg en parkeer niet onder bomen. Ben je te voet, blijf dan weg uit bosrijke omgevingen. Brussel en tal van andere gemeenten en steden sluiten bossen en parken. Wees ook alert wanneer je bijvoorbeeld langs bouwvallige huizen loopt. Er kunnen altijd loshangende brokstukken naar beneden vallen.

© Jimmy Kets

Is er morgen ook kans op wateroverlast in het binnenland?

Volgens het KMI is het risico het grootst in Antwerpen en aan de kust. In het binnenland is het risico veel kleiner. De het kan wel hard waaien en schade valt niet uit te sluiten. Maar wateroverlast wordt niet verwacht.

Waar kan ik zandzakjes halen zou het toch nodig zijn?

Op de technische dienst van je gemeente of stad of bij de brandweer. Aan de kust heeft de Civiele Bescherming tienduizenden zandzakjes klaarliggen. De operationele eenheid van Jabbeke zorgt voor de verdeling.

Ben ik verzekerd tegen stormschade?

Wie storm- of waterschade oploopt is daarvoor verzekerd. “Schade aan de woning door storm of wateroverlast, zitten vervat in de normale brandverzekering die iedereen heeft. Dus wanneer u water in huis krijgt of andere schade zou oplopen door de storm, moet u dat zo snel mogelijk melden aan uw verzekeringsmaatschappij”, zegt Peter Wils van Assuralia.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen