Direct naar artikelinhoud
Interactieve kaart

Zo overrompelde het coronavirus in anderhalve maand tijd ons land

Zo overrompelde het coronavirus in anderhalve maand tijd ons land
Beeld Bart Mesuere

UGent-onderzoeker Bart Mesuere heeft op Twitter een interactieve kaart gedeeld die op ontnuchterende wijze toont hoe het nieuwe coronavirus in anderhalve maand tijd ons land helemaal overspoelde. 

Twitter bericht wordt geladen...

Mesuere houdt al enkele maanden gedetailleerde kaarten en grafieken bij die een beeld geven van hoe de coronacrisis in ons land evolueert. Ook gisteren deelde hij cijfers die aantonen dat het virus om zich heen blijft grijpen, in alle provincies en leeftijdscategorieën.

“Ondertussen zitten alle provincies boven de hoogste ECDC-drempel (van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding, red.) van 120 besmettingen per 100.000 inwoners in de jongste veertien dagen. In de provincie Antwerpen is de afgelopen dagen een duidelijke stijging te zien.”

Volgens Mesuere neemt het gemiddelde aantal nieuwe besmettingen de jongste dagen steeds toe met ongeveer 12 procent per dag. “Er is voorlopig nog geen vertraging of plateau in zicht”, klinkt het.

In virtueel alle gemeenten was er de afgelopen week een bevestigde besmetting, aldus Mesuere. Op een kaart laat hij zien hoe het virus sinds de week van 25 augustus om zich heen greep in ons land. “Vlaanderen ziet er iets beter uit, maar komt niet zo heel ver achter op Wallonië en Brussel”, klinkt het. “Hopelijk zien we de komende week de eerste tekenen van een vertraging, want het ziet er allemaal niet zo goed uit.”