Na Antwerpen krijgt ook Brussel een vondelingenschuif

© DBA

In Antwerpen bestaat ze al zestien jaar maar nu krijgt ook Brussel een vondelingenschuif. “Alles is klaar, we wachten alleen op een ‘go’ van de overheid”, klinkt het bij de vzw Corvia in Evere.

tg

Eind januari opent vzw Corvia in Evere een luik waar moeders anoniem hun baby te vondeling kunnen leggen. “Alles is klaar, alleen moeten de laatste formaliteiten nog in orde worden gebracht”, zegt Mathilde Pelsers, bezieler van dit project op Bruzz.be.

Moeders die geen andere uitweg meer zien, kunnen anoniem terecht in de Lindestraat in Evere, waar ook de maatschappelijke zetel van de vzw zich bevindt.

“We mogen de voor- en achternaam kiezen. Het kind wordt ook ereburger van de gemeente Evere. Daar worden immers nooit kinderen geboren omdat er geen ziekenhuizen zijn. Maar liefst van al zou ik hebben dat er nooit een kind wordt in gelegd”, zegt Pelsers.

Antwerpen

In Antwerpen (Borgerhout) bestaat er al sinds 2000 een vondelingenschuif. Moeders voor Moeders ontfermde zich in die zestien jaar al over negen vondelingen die er werden achtergelaten.

Thomas De Kleine was het eerste kindje dat in de vondelingenschuif van Moeders voor Moeders in Borgerhout wordt achtergelaten. Dat was in 2007. Hij was toen vijf à zes dagen oud. Thomas woont nu in een adoptiegezin en heeft een nieuwe naam. De moeder nam een stempel met de voetafdruk van het kindje en kan zo later opnieuw contact opnemen. Het negende en voorlopig laatste kindje was Maarten. Hij werd in het najaar van 2015 aangetroffen maar het nieuws werd stilgehouden tot april 2016 omdat de moeder de tijd moest krijgen om zich nog eventueel te bedenken. De baby was een blanke jongen en kreeg de tijdelijke naam Maarten. Na enkele weken in een kinderkribbe te hebben verbleven is Maarten, die bij het te vondeling leggen nog geen 24 uur oud was, maar gezond bleek en 2,9 kilo woog, in een wensgezin geplaatst.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen