De Oude Markt in Leuven. "Indien mensen niet heel duidelijk weten wat ze moeten doen en waarom ze dat moeten doen, interpreteert iedereen de maatregelen en de regels op zijn manier.”
Volledig scherm
PREMIUM
De Oude Markt in Leuven. "Indien mensen niet heel duidelijk weten wat ze moeten doen en waarom ze dat moeten doen, interpreteert iedereen de maatregelen en de regels op zijn manier.” © Vertommen

ANALYSE. Hoe we met open ogen in de val van de tweede golf liepen

Maandenlang is er gewaarschuwd voor een tweede golf. Nu zijn we er. Het lijkt alsof we met open ogen in de val gelopen zijn. Onze reporter Erwin Verhoeven maakt de analyse van hoe het zover kunnen komen is.

34 reacties

  • Jan Greveraars

    4 jaar geleden
    De schuld komt voor 100% op de regering. In maart is niemand in quarantaine gezet nadat ze terugkwamen van broeihaarden in Italië. Dit is in augustus ook niet gebeurt. Mensen op reis laten gaan met het vliegtuig is de grootste oorzaak van 2e golf. Na heropening van cafés in juni zijn er wekenlang bijne geen besmettingen geweest in België. Enkel nadat reizigers terugkwamen. Bij de eerste lockdown zijn veel mensen de laatste dag gaan feesten. Deze week was exact hetzelfde
  • Albert Grisar

    4 jaar geleden
    Guy Janssen uw schuld zal het inderdaad niet zijn maar de werkende mens moet wel buiten om te gaan werken en uwen dop te betalen.
  • Marlene De Smedt

    4 jaar geleden
    Laat 'we' in de titel maar achterwege. Dit is nog maar eens vijgen na Pasen. Als er een paar lobbyisten en klagers bij het eerste prille teken van verbetering weer alomtegenwoordig in de media versoepelingen komen eisen herbegint het helemaal opnieuw. Op die manier zal het nog wel een tijdje voortgaan. De menselijke en economische schade zal uiteindelijk niet meer te overzien zijn.
  • Moniek Smets

    4 jaar geleden
    Ze hadden nooit de grenzen mogen open laten gaan , maar ja iedereen wou persee naar het buitenland op vakantie vertrekken , In de plaats eens een jaartje over te slaan. Nu zitten we met een serieuze tweede golf en een regering die alleen maar aan de centen denkt in de plaats van gezondheid
  • Marc De Landsheer

    4 jaar geleden
    Het virus stopt niet zomaar, zeker als je niet continu en langdurig een lockdown inbouwd. Je moet die aanhouden tot het virus verdwijnt. Zoals al meerdere keren gezegd ze willen de piek vermijden, maar dan zit je met een hele lange perioden van pieken en dalen, jaren aan een stuk. Uiteindelijk gaat 80% van de wereldbevolking het virus oplopen en 3% daarvan eraan overlijden. 7,8 miljard * 80% = 6,24 miljard * 3% = 187.000.000 mensen. In België een 300.000-tal doden.