Jean-Claude Marcourt (PS) vindt het tijd om het Belgische model te heroverwegen.
Volledig scherm
Jean-Claude Marcourt (PS) vindt het tijd om het Belgische model te heroverwegen. © Photo News

Voorzitter Waals parlement: “Het is tijd om het Belgische model te heroverwegen”

Politiek“Het is tijd om het Belgische model te heroverwegen.” Dat heeft Jean-Claude Marcourt (PS), voorzitter van het Waalse parlement, vandaag gezegd tijdens een toespraak voor het 40-jarig bestaan van het parlement. Volgens Marcourt kampt de Belgische Staat met een “aangeboren afwijking”, namelijk dat ze niet “federaal geboren is”. 

4 reacties

  • Carl Vangenechten

    4 jaar geleden
    Het wordt toch stilaan aan beide kanten van de taalgrens duidelijk dat er in België ingrijpende maatregelen nodig zijn. Het huidig unitaire België werkt niet meer dus een terugkeer naar de oude unitaire staat is onmogelijk. Om België toch nog in leven te houden moeten Vlamingen en Walen samen kunnen overleggen zonder unitaire druk.
  • Erwin Lauwens

    4 jaar geleden
    Joske Vermeulen, ik vrees dat u 1 ding vergeet: om deze bijzondere financieringswet te wijzigen is er een meerderheid in beide taalgroepen nodig. Ook nu. De enige uitweg is een herziening ervan in het kader van een grondwetswijziging, die ook niet kan omdat deze legislatuur geen constituante is.
  • didier beurkens

    4 jaar geleden
    Het duurt wel heel lang maar als nu de oude PS garde hun ogen open gaan is er toch beterschap in zicht. Hoeveel Marshall plannen kan je natuurlijk  laten mislukken ? Uiteraard doen ze wel weer alsof de beslissing uiteindelijk door henzelf genomen dient te worden. 
  • Dries De Preter

    4 jaar geleden
    De Bijzondere Financieringswet loopt af in 2024, en tot dan krijgt Wallonië gegarandeerd elk jaar een dotatie van Vlaanderen: de zgn. transferten. De kans is reëel dat de NVA en het VB in 2024 een meerderheid halen bij de NL-parlementsleden, en dan heeft Wallonië een groot probleem omdat er dan geen verlenging van die wet zal komen. En dus wil Wallonië dat nu nog snel regelen.