Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen VS

Twitter en Facebook onder vuur na blokkeren artikel over Biden en zijn zoon

Joe Biden en zijn zoon Hunter.Beeld REUTERS

Twitter en Facebook worden bekritiseerd omdat ze een artikel over de Oekraïne-activiteiten van Joe Biden en zijn zoon Hunter in de ban hebben gedaan. Twitter blokkeert het doorlinken van het stuk en Facebook beperkt de verspreiding. Volgens president Trump nemen ze Biden in bescherming. Gebruikers spreken van censuur.

De tabloid The New York Post publiceerde woensdag emails waaruit zou blijken dat Hunter Biden, adviseur van het Oekraïense aardgasbedrijf Burisma, in 2015 hielp bij het regelen van een gesprek in Washington tussen zijn vader en een Burisma-topman. De huidige Democratische presidentskandidaat coördineerde toen het Amerikaanse Oekraïne-beleid.

Biden heeft altijd ontkend dat hij zich bemoeide met de Oekraïne-activiteiten van zijn zoon. Trump en de Republikeinen beweren echter dat de Burisma-benoeming van Hunter, die elke maand 50.000 dollar kreeg voor zijn advies, niet in de haak was. Het bedrijf had in die tijd een conflict met de Oekraïense justitie en zou volgens het Trump-kamp via de zoon van de oud-vicepresident toegang hebben willen krijgen tot de regering-Obama.

Een van de gepubliceerde e-mails zou van de hoge Burisma-functionaris Vadim Pozharskyi zijn. Hij bedankt Hunter “voor de uitnodiging om Washington te bezoeken en dat je mij de gelegenheid hebt gegeven om je vader te ontmoeten”. Een woordvoerder van Biden ontkende woensdag dat de ontmoeting ook daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Een jaar later werd de Oekraïense aanklager Viktor Shokin, die Burisma onderzocht wegens corruptie, mede na druk van Biden ontslagen. Volgens Biden had dit echter niets te maken met het beschermen van de Burisma-belangen van zijn zoon.

Twitter bericht wordt geladen...

‘Onacceptabel’

Twitter en Facebook, die in de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen strenger optreden tegen desinformatie, reageerden meteen na publicatie van het Post-artikel. Twittergebruikers konden niet doorlinken naar het stuk. Een reden werd niet opgegeven. Later trok Twittertopman Jack Dorsey het boetekleed aan. Hij zei dat het “onacceptabel” was dat de gebruikers geen uitleg kregen. Volgens Twitter was het verspreiden van het stuk in strijd met de regels over gehackte informatie.

Facebook beperkte de verspreiding totdat het stuk door onafhankelijke bronnen was geverifieerd. Op sociale media werden de twee platforms beschuldigd van censuur en bemoeienis met de verkiezingen, in het voordeel van Biden. “Dit is een overduidelijke poging om de verkiezingen te beïnvloeden”, aldus de Republikeinse senator Ted Cruz over hun actie. Trumps woordvoerder Kayleigh McEnany zegt dat haar Twitteraccount is geblokkeerd tot ze de link naar het artikel verwijdert.

Volgens The New York Post werden de mails gevonden op een laptop die in 2019 werd afgegeven voor reparatie in een computerwinkel in Delaware, de thuisstaat van de Biden-familie. Op de laptop werd ook veel privé-informatie van Hunter gevonden, zoals foto’s en filmpjes. De laptop zou nooit meer zijn opgehaald. De winkeleigenaar zegt dat hij de FBI heeft gewaarschuwd, waarop de dienst de laptop zou hebben meegenomen voor onderzoek.

Joe en Hunter Biden op archiefbeeld.Beeld REUTERS

Getipt

The Post zegt vorige maand te zijn getipt over het bestaan van de mails door Steve Bannon, oud-adviseur van Trump. Afgelopen zondag speelde Rudy Giuliani, advocaat van Trump, een kopie van de harde schijf door naar de tabloid. De winkeleigenaar zegt de harde schijf te hebben gekopieerd voordat hij de laptop overdroeg aan de FBI. De kopie zou hij vervolgens naar Giuliani hebben gestuurd, die al sinds vorig jaar roept dat de Oekraïne-activiteiten van Biden en zijn zoon niet door de beugel kunnen.

Trump noemt het ingrijpen van Twitter en Facebook “verschrikkelijk”. Hij eiste dat Biden alle relevante informatie vrijgeeft. “Hij is altijd een corrupte politicus geweest”, twitterde de president. “Schandelijk.” Ook dreigde hij dat dit “nog maar het begin is” voor Biden en zijn zoon, mogelijk doelend op nog meer informatie over Biden die voor de verkiezingen zou uitkomen.

De publicatie van de e-mails lijkt op de onthulling van talloze gehackte emails van Hillary Clinton in 2016 door WikiLeaks. Net als toen, wijzen de Democraten nu opnieuw naar Rusland als de boosdoener. “Dit is een Russische desinformatiecampagne”, aldus Biden-adviseur Michael Carpenter tegen Politico.