‘Nieuw gevechtsvliegtuig Tempest levert Britse economie 20.000 banen op’, zegt fabrikant BAE

De ontwikkeling van het gevechtsvliegtuig Tempest zou in het Verenigd Koninkrijk gedurende een kwarteeuw twintigduizend banen kunnen garanderen. Bovendien zou een belangrijke tewerkstelling kunnen worden gecreëerd in de minder rijke delen van het land.

Dat staat in een rapport dat het Britse defensiebedrijf BAE Systems en consulent PricewaterhouseCoopers (PwC) hebben opgesteld om de bijdrage aan te tonen die de bouw van de Tempest aan de Britse economie zou kunnen leveren.

15 jaar

‘De ontwikkeling van de Tempest heeft al 1.800 arbeidsplaatsen gecreëerd,’ zegt BAE Systems. ‘Dat kan volgend jaar al verder tot 2.500 eenheden oplopen, maar de piek zal tijdens het tweede kwart van deze eeuw worden opgetekend. Het vliegtuig kan over een periode van dertig jaar een bedrag van 25 miljard pond aan de Britse economie bijdragen.’

Volgens de huidige plannen zou de Britse Royal Air Force over vijftien jaar over de Tempest kunnen beschikken. ‘Dat is een strakke deadline,’ benadrukt de Europese raketbouwer MBDA, een partner in het project. ‘Normaal duurt de ontwikkeling van een nieuw gevechtsvliegtuig twee keer zo lang.’ Tijdwinst zou moeten gerealiseerd kunnen worden door de inzet van digitale testprogramma’s en het gebruik van 3D-drukprocessen.

De Tempest wordt ontwikkeld door BAE Systems in samenwerking met onder meer motorenfabrikant Rolls-Royce Holdings en de Italiaanse groep Leonardo, de partner van het Britse defensiebedrijf bij de ontwikkeling van de Eurofighter Typhoon.

Het programma past volgens BAE Systems in de plannen van de Britse premier Boris Johnson om de economie van het land op een hoger niveau te tillen. Daarbij zouden ongeveer 80 procent van de banen kunnen worden gecreëerd in regio’s buiten de hoofdstad Londen.

Avatar

Het gevechtsvliegtuig zal beschikken over een zogenaamde draagbare cockpit. Daarbij worden alle vluchtdata en andere operationele gegevens worden geprojecteerd in het vizier van de helm van een piloot.

Een andere futuristische nieuwigheid is de virtuele copiloot, die bepaalde verantwoordelijkheden zou dragen en zelfs de vorm van een avatar kan aannemen. Het vliegtuig kan worden aangedreven door fossiele brandstoffen, een elektrische aandrijving of een hybride alternatief. De Tempest zou ook met een team gevechtsdrones kunnen samenwerken.

Inmiddels werkt de Europese vliegtuigbouwer Airbus samen met het Franse defensiebedrijf Dassault Aviation, fabrikant van de Rafale, aan de bouw van een concurrerend vliegtuig. Militaire analisten hebben gezegd dat de twee projecten in de toekomst kunnen worden gecombineerd.

Volgens hen kan Europa het zich niet langer kan veroorloven om concurrerende ontwerpen voor gevechtsvliegtuigen te financieren.

Meer