Radioactief afvalwater kerncentrale Fukushima wordt in zee geloosd

Radioactief water van de verwoeste kerncentrale van Fukushima in Japan zal in de oceaan worden geloosd. Een formele aankondiging daarover mag nog deze maand worden verwacht. Dat hebben Japanse media gemeld. Een dergelijke ingreep dreigt echter op grote tegenstand – onder meer van lokale vissers en buurlanden – te zullen botsen.

Sinds de kerncentrale Fukushima Daiichi bijna tien jaar geleden door een enorme aardbeving en tsunami werd verwoest, heeft eigenaar Tokyo Electric Power Company (Tepco) meer dan één miljoen ton gecontamineerd water verzameld.

Sanering

Hiroshi Kajiyama, Japanse minister van Industrie, benadrukte in een reactie op de mediaberichten dat er nog geen definitieve beslissing is genomen, maar hij benadrukte wel dat de regering de duidelijke intentie heeft om de knoop snel door te hakken.

‘De ontmanteling van de kerncentrale is een cruciale pijler van de sanering van het getroffen gebied, zodat de regio de kans kan worden gegeven zich van de nucleaire ramp te herstellen,’ verduidelijkte de minister. ‘Om vertragingen in het ontmantelingsproces te vermijden, zijn snelle beslissingen noodzakelijk.’ Verdere details over de geplande operatie werden niet gegeven. Evenmin werd er van mogelijke deadlines gewag gemaakt.

Bij de sanering van het gebied is de opbouw van steeds grotere hoeveelheden gecontamineerd water één van de belangrijkste knelpunten gebleken. De organisatie van de Olympische Spelen van Tokio, die normaal volgende zomer op de agenda staan, zorgt voor een bijkomende druk. Een aantal evenementen zullen immers plaatsvinden op locaties die zich op minder dan zestig kilometer van de verwoeste kerncentrale situeren.

Een beslissing om gecontamineerd water te lozen, zal echter op grote bezwaren stuiten bij Japanse vissers, maar dreigt ook in buurlanden tot onrust te zullen leiden. Vertegenwoordigers van de Japanse visserijsector hebben er recent bij de regering nog op aangedrongen het lozen van vervuild water in zee te verbieden.

‘Alle inspanningen die de Japanse vissers de voorbije jaren hebben gedaan om na de kernramp hun reputatie te herstellen, zou door een dergelijke keuze compleet ongedaan worden,’ luidt het. Na de kernramp viel de verkoop van Japanse vis over de hele wereld drastisch terug. De Japanse vissers hebben zware inspanningen moeten doen om de consument ervan te overtuigen dat aan het verbruik van hun producten geen enkel gevaar is verbonden.

Zuid-Korea

Zuid-Korea heeft tot nu toe zijn verbod op de invoer van visserijproducten uit de regio van Fukushima blijven handhaven. Vorig jaar al werd van de Japanse ambassade in Seoel een verduidelijking gevraagd over de plannen voor het afvalwater van de kerncentrale.

De Japanse regering zoekt al lang een oplossing voor het gecontamineerde water. Een panel van experts adviseerde de overheid eerder dit jaar om het water in de Stille Oceaan te lozen. Sindsdien heeft de Japanse regering bij een brede groep belanghebbenden, waaronder ook de visserijsector, bijkomend advies ingewonnen.

Een delegatie van de Japanse vissers heeft na de recente mediaberichten tijdens een ontmoeting met minister Kajiyama nogmaals gevraagd de lozing als oplossing voor het probleem af te wijzen.

Meer