Direct naar artikelinhoud
Economie

Megafraude bij Mega World? Vakbond ACV Puls klaagt omstreden Nederlandse eigenaar aan

De vakbonden bij Mega World hebben geen goed oog in de Nederlandse eigenaar Dirk BronBeeld Photo News

De spanningen bij Mega World, het vroegere Blokker, bereiken stilaan het kookpunt. Het personeel legt in verschillende winkels het werk neer, terwijl de christelijke vakbond ACV Puls een klacht indient bij het parket tegen eigenaar Dirk Bron. ‘De klanten wordt gevraagd om cash te betalen.’

Een handvol van de 123 Mega World-winkels bleef maandag dicht. Het personeel gaf daarmee gevolg aan de oproep van de christelijke bediendenbond ACV Puls. De vakbond vreest een leegroof van het bedrijf, en riep het personeel op om geen geld meer door te storten aan het moederbedrijf. “Die oproep wordt goed opgevolgd”, aldus Marc Jacobs van ACV Puls. “De klanten wordt gevraagd cash te betalen. Dat geld wordt door het personeel in verzekerde bewaring gehouden, en niet doorgestort”, zegt de secretaris.

Mega World diende afgelopen week, amper acht maanden na de overname van de Belgische Blokker-winkels, bij de ondernemingsrechtbank in Mechelen een aanvraag tot gerechtelijke reorganisatie in. De bedoeling van het bedrijf is om bescherming tegen de schuldeisers te krijgen.

ACV Puls diende maandag een klacht in bij het Antwerps parket tegen Mega World-eigenaar Dirk Bron, wegens een hele resem aan onregelmatigheden. Volgens Marc Jacobs van de vakbond is er sprake van een megafraude waarbij zowel de overheid als het personeel gedupeerd wordt en de eigenaar – een omstreden Nederlandse zakenman – miljoenen versast naar het buitenland. Het parket bevestigt de klacht, maar wil verder geen commentaar geven.

Bij de andere vakbonden wordt voorzichtiger gereageerd. Eric Vuchelen, secretaris bij de liberale bond ACLVB, zegt met enige verbazing kennis te hebben genomen van de demarche van zijn ACV Puls-collega. “Wij roepen niet op tot staken, maar steunen wel de mensen die het werk neerleggen. De oproep om het geld dat binnenkomt niet door te storten, ligt voor ons al lastiger, want daar zijn juridische complicaties aan verbonden. Ook de veiligheid van het personeel is voor ons belangrijk.” Fundamenteler zijn de beschuldigingen die ACV Puls uit omtrent mogelijk fraude. “De aantijgingen die het ACV de wereld instuurt zijn niet mis, maar wij hebben daar op dit ogenblik geen bewijzen voor. En ik meen te weten dat we in een rechtsstaat leven, en tot nader order is iemand onschuldig tot het tegendeel is bewezen. Dit lijkt me eerder een zaak voor het gerecht.” Vuchelen zit daarmee op de lijn van zijn BBTK-collega Inge De Beul. “We hebben vooral heel veel vragen”, zegt De Beul. “En wij hopen in het belang van de 670 werknemers dat er snel antwoorden komen.” De vakbonden vrezen voor de betaling van de lonen in oktober. “We hebben mondeling te horen gekregen dat alle lonen worden betaald, maar echt geloven doe ik pas als deze zijn gestort”, zegt Vuchelen.

Bordeelbezoek

Aanstaande vrijdag staat er een langverwachte ondernemingsraad op de agenda, dan hopen de vakbonden duidelijkheid te krijgen over de toekomst van Mega World. Maar het échte verdict valt volgende week maandag. Dan moet de ondernemingsrechtbank zich uitspreken over de aangevraagde gerechtelijke reorganisatie. “Als die bescherming er komt, dan hebben we weer wat perspectief. Als de uitspraak negatief is, dan valt het doek”, zegt Vuchelen. 

De eigenaarsfamilie Blokker verkocht in 2019 zijn verlieslatende keten in Nederland en België aan de CEO Michiel Witteveen. Dit voorjaar verkocht Witteveen de Belgische winkels aan Dirk Bron. Die laat in Nederland een spoor achter van gedupeerden en faillissementen. Het Financieele Dagblad sprak eerder al over een patroon van misbruik van vennootschapsmiddelen tot meer smeuïge details als bordeelbezoek of grote sier in dure etablissementen, op kosten van leeggemolken bedrijven. Bij het Openbaar Ministerie in Nederland loopt een onderzoek

Eric Vuchelen: “Momenteel zitten we gevangen tussen de pest en de cholera. Ofwel verder met Bron, ofwel de complete sluiting. Want ik geloof niet dat er veel gegadigden in de rij staan voor een overname.” 

Bij Mega World reageert topman Rudy Claes kort dat alle lonen betaald zullen worden. De berichten over een zogenaamde frauduleuze geldstroom berusten volgens Claes op “pure speculatie”.