© Twitter Landelijke Eenheid

© Twitter Landelijke Eenheid

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Opnieuw tonnen cocaïne verstopt tussen lading bananen

De douane en politie hebben donderdag bijna 4.000 kilo cocaïne gevonden in een lading bananen in Hazeldonk. Drie mannen zijn aangehouden terwijl zij de vrachtwagen uitlaadden, liet de politie vrijdag weten. De mannen worden verdacht van betrokkenheid bij drugssmokkel en -handel.

bap, adm

De Belgische douane tipte hun Nederlandse collega’s over een mogelijk drugstransport. De lading bananen met de drugs ertussen verstopt, werd via de haven van Antwerpen naar Nederland gebracht. De politie doet verder onderzoek naar de herkomst van de drugs die in de loods in Hazeldonk werden aangetroffen.

De vondst doet denken aan die in de Antwerpse haven van eind vorig jaar. Toen werd in samenwerking met de Nederlandse Landelijke Recherche een lading van 1.800 kilogram cocaïne in beslag genomen door de Belgische douane. De drugs zaten verstopt tussen een lading bananen, afkomstig uit Zuid-Amerika.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Zuid-Amerikaanse trafiek

Naast de bovenstaande buit werden er volgens Zuid-Amerikaanse media drie ladingen cocaïne onderschept met België als bestemming. Op 10 januari hebben de Colombiaanse autoriteiten in Santa Marta 100 kilo gevonden in het koelsysteem van een container voor groenten en fruit.

Op 11 januari vond de Braziliaanse politie 400 kilo in een container met ijzeroxide en op 12 januari was het de beurt aan de Peruviaanse douane: zij konden maar liefst 2 ton onderscheppen. De drugs zaten verstopt tussen een lading asperges in blik. De politie arresteerde een 24-jarige Serviër en vijf Peruvianen.

Het is niet duidelijk of deze vangsten te danken zijn aan louter toeval of aan intensievere controles in het land van herkomst. Volgens Radio Santa Fé hebben de Colombiaanse havenautoriteiten in Santa Marta fors geïnvesteerd in een nieuwe scanner. Vroeger duurde het zes uur om één container te scannen, nu kan dat op 5 minuten.

Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Economie, vertelt aan Het Nieuwsbald dat er “heel recent” intensieve gesprekken zijn geweest tussen de Belgische en Zuid-Amerikaanse autoriteiten om de intensiteit en frequentie van de controles op te voeren.

“2016 was in ons land een recordjaar”, vertelt Adyns nog. “In totaal werd er 21 ton onderschept dus dit genre vangsten in het land van herkomst lijkt in die lijn te liggen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER