Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen VS

VS: ‘Russische hackers braken twee keer in op overheidscomputers’

Een Russische groep die bij cyberonderzoekers bekendstaat als Dragonfly of Berserk Bear, zou volgens de VS verantwoordelijk zijn voor de aanvallen op de staten en lokale overheden.Beeld REUTERS

Russische hackers zouden er zeker twee keer in geslaagd zijn om in te breken in computers van diverse Amerikaanse staten en lokale overheden. Volgens de FBI en het ministerie van Binnenlandse Veiligheid zijn sinds september tientallen overheidsorganen het doelwit geweest van cyberaanvallen. 

Het is de tweede keer deze week dat de VS waarschuwen voor buitenlandse cyberaanvallen, zo kort voor de verkiezingen. Op woensdag maakte Amerika’s hoogste spionagebaas John Ratcliffe bekend dat Rusland en Iran proberen de verkiezingen te beïnvloeden. Ratcliffe, die als director of National Intelligence alle inlichtingendiensten overziet, zei toen dat de Russen erin geslaagd waren gegevens van kiezers te bemachtigen. Iran stuurde bedreigende mails naar kiezers in onder andere Florida. 

Volgens Ratcliffe proberen beide landen het vertrouwen van de bevolking in de verkiezingen te ondermijnen. Een ander doel zou zijn om de verkiezingsuitslag te manipuleren met desinformatie. De spionagediensten wezen in 2016 Moskou aan als de kwade genius achter pogingen om de verkiezingen te beïnvloeden, ten gunste van Donald Trump.

Een Russische groep die bij cyberonderzoekers bekendstaat als Dragonfly of Berserk Bear, zou volgens de VS verantwoordelijk zijn voor de aanvallen op de staten en lokale overheden. Volgens de FBI en het ministerie zit de Russische overheid achter deze groep. De VS willen niet zeggen wat voor informatie van de gehackte servers werd gestolen en bij welke overheidsorganen werd ingebroken. 

Ontregelen

Volgens Amerikaanse functionarissen zijn er echter geen indicaties dat de hackers erin geslaagd zijn de verkiezingsoperaties van de staten en lokale overheden te ontregelen. “De aanvallers kunnen mogelijk toegang proberen te krijgen om in de toekomst toe te slaan, om het beleid van de VS te beïnvloeden of om lokale overheden te ondermijnen”, melden de FBI en het ministerie van Binnenlandse Veiligheid in een waarschuwing.

De FBI zegt dat het met het naar buiten brengen van de cyberaanvallen “de schijnwerpers wil zetten op het snode gedrag van Rusland”. Kremlin-woordvoerder Dimitri Peskov noemde onlangs de Amerikaanse beschuldigingen richting Moskou “absoluut ongegrond”. In de VS neemt de nervositeit toe over een herhaling van 2016. Toen slaagden hackers, die volgens Washington werkten voor de Russische militaire inlichtingendienst, er onder andere in om de Democratische Partij te hacken. Duizenden e-mails over onder anderen Hillary Clinton werden via WikiLeaks gelekt.

De regering-Trump stelde donderdag sancties in tegen de Iraanse organisaties die de duizenden dreigmails zouden hebben gestuurd naar Democratische kiezers in Florida en zeker drie andere staten. In de e-mails worden de Democraten gewaarschuwd dat “we je weten te vinden” als ze niet op Trump zouden stemmen. De Iraniërs zouden de kiezers willen doen geloven dat de e-mails waren verstuurd door Proud Boys, een rechtse groep die Trump steunt. Volgens stafchef van het Witte Huis Mark Meadows kregen “minder dan tienduizend kiezers” de dreigmails.