Direct naar artikelinhoud
Vijf vragen aanFilip Geelen

‘Het zou jammer zijn mocht ‘Free Love Paradise’ polyamorie framen als een freakshow’

'Free Love Paradise' op VTM2, waarin drie Belgische en drie Nederlandse koppels in het 'Paradijs van de Vrije Liefde' kunnen ontdekken of het gras groener is aan de andere kant.Beeld VTM2

Het nieuwe programma Free Love Paradise zoekt de grenzen van de monogamie op. Zes koppels ontdekken of een open relatie iets voor hen is. Seksuoloog Filip Geelen belicht de verminderde vanzelfsprekendheid van monogamie.

Merkt u een opmars van nieuwe samenlevingsvormen?

“Het gebeurt inderdaad vaker dat koppels reflecteren over wat hun relatie precies betekent. Er wordt de laatste jaren wat meer over het idee van monogamie nagedacht. Dat betekent niet meteen dat ze een open relatie willen of iemand anders willen betrekken in hun seksleven, maar wel dat ze willen stilstaan bij wat het gegeven ‘relatie’ voor hen betekent. Wat zijn de bouwstenen van een gezonde relatie? Welke normen en waarden vind ik belangrijk? Het is goed dat mensen er blijven over praten.”  

Staat monogamie onder druk?

“Onder druk is een groot woord. Monogamie is sowieso al een issue dat voor veel mensen op de helling staat. We komen vandaag wat sneller uit voor een open relatie, en breken wat sneller met monogamie omdat we ingaan tegen de normen en waarden die daaraan vasthangen. Het gebeurt dat mannen of vrouwen bij mij opbiechten dat er overspel gepleegd werd. Maar daar wordt van persoon tot persoon op verschillende manieren mee omgegaan. Voor sommigen betekent overspel het einde, andere koppels werken dan aan een andere invulling van hun relatie. Ieder koppel is anders en ik hoop dat dit een interessante insteek van het programma wordt. Waar komen ze vandaan en waar willen ze samen naartoe?”

Filip Geelen.Beeld rr

Is dit programma de juiste manier om polyamorie bespreekbaar te maken?

“Ik hoop zeker dat Free Love Paradise polyamorie wat kan normaliseren en dat het programma meer nuance kan geven aan het begrip. Seksuologe Chloé De Bie werkte mee aan het programma en ik hoop dat zij een rol krijgt om zaken te verklaren. Het zou jammer zijn mocht het programma polyamorie framen als een freakshow. Ook voor koppels die niet in een open relatie geïnteresseerd zijn, kan dit programma het gesprek opentrekken. Zeker met de juiste omkadering en onderbouwing van de seksuologe kan het koppels helpen om over zo’n gevoelig onderwerp te praten. Praten is het beste dat je kan doen als koppel. Laten we hopen dat dit programma een duwtje in de rug geeft.”

Free Love Paradise lijkt echter een zoveelste variant van Temptation Island. Zal het de kijkers niet enkel te doen zijn om de sensatie?

“Dat gaat natuurlijk ook zo zijn, dat mag je niet onder stoelen of banken steken. Mensen die naar Temptation Island kijken, doen dat niet met de insteek om met een blauwdruk voor hun eigen relatie af te komen. Het is de sensatie die mensen naar het programma lokt. Ik hoop daarom des te meer dat het geen platte tv wordt. Het zou fijn zijn als mensen er ook echt iets uit leren en dat het niet enkel een voedingsbodem wordt voor grappige tweets en memes.”

U hebt meegewerkt aan Blind getrouwd, een ander programma van VTM: Staat de insteek van dat programma niet haaks op Free Love Paradise?

“Bij Blind getrouwd pleiten we er inderdaad voor dat de koppels monogaam blijven, toch voor een tijdje in die prille huwelijksmaanden. Als zij na het experiment met hun tweetjes hun seksualiteit verder willen ontdekken, dat is dat volledig aan hen. Het huwelijk van vandaag sluit uiteraard ook een open relatie niet uit. Dat is ieders eigen zaak en daar zou je niets op tegen moeten hebben.”

Free Love Paradise, vanaf 5/11 op VTM 2. De eerste twee afleveringen zijn al te bekijken via Streamz.