Direct naar artikelinhoud
OverzichtMaatregelen

Overzicht: Welke winkels mogen openblijven en welke moeten sluiten?

Overzicht: Welke winkels mogen openblijven en welke moeten sluiten?
Beeld Thomas Sweertvaegher

Niet-essentiële winkels moeten vanaf maandag 3 november de deuren sluiten. De maatregel maakt deel uit van de ‘verstrengde lockdown’ die werd ingeroepen door de federale overheid. Maar welke winkels zijn essentieel en welke niet? Een overzicht.

- Supermarkten, bakkerijen, viswinkels, beenhouwers, dierenvoedingswinkels en andere voedingswinkels blijven gewoon open. Dit geldt dus ook voor buurtwinkels. Bovendien is er een voldoende grote voorraad waardoor hamsteren overbodig is. Dat benadrukte ook premier Alexander De Croo tijdens de persconferentie van het Overlegcomité.

- Apotheken blijven ook open.

- Zowel de doe-het-zelfzaken als tuincentra blijven geopend. Dat bevestigde Vlaams minister-president Jan Jambon.

- Snackbars, broodjeszaken en frietkoten waar mensen enkel eten afhalen, kunnen openblijven.

- Ook restaurants mogen afhaalmaaltijden aanbieden. Daarnaast zijn de thuisbezorging van maaltijden en drive-ins toegestaan.

- Hotels en B&B’s blijven open, maar hun restaurants en bars worden gesloten.

- Krantenwinkels blijven open.

- Wassalons blijven ook geopend.

- Garages en fietswinkels voeren enkel nog herstellingen uit.

- Ook (wekelijkse) markten zijn toegelaten, mits de veiligheidsmaatregelen in acht worden genomen. Zo mogen er maximaal 200 personen aanwezig zijn, en moet het aanbod beperkt blijven tot wat er in de essentiële winkels wordt aangeboden.

Niet-essentiële winkels moeten sluiten

- Onder de niet-essentiële winkels vallen de kleding- en schoenenwinkels. Ook speelgoedwinkels, bloemenzaken, juweliers, koffiebars en meubelzaken moeten de deuren sluiten.

- Niet-medische contactberoepen worden opgeschort. Daaronder vallen kappers, schoonheidssalons, wellnesscentra en massagesalons.