Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen VS

Trump verloor steun onder blanke mannen, Biden scoorde slechter onder gekleurde kiezers

Trump verloor steun onder blanke mannen, Biden scoorde slechter onder gekleurde kiezers
Beeld EPA

Zowel Donald Trump als Joe Biden presteerden bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen zwak onder kiezersgroepen die als hun kernelectoraat worden beschouwd. Vergeleken met 2016 verloor Trump aan steun onder oudere blanke mannen. Biden scoorde slechter dan Hillary Clinton in 2016 onder gekleurde kiezers.

Dat blijkt uit een analyse van CNN op basis van exitpolls. In 2016 scoorde Trump 7 procent hoger onder de 65-plussers, nu was dat slechts 3 procent. In de leeftijdsgroep van 45-64 jaar scoorde Biden 1 procent hoger, terwijl Trump in 2016 in deze groep 8 procent meer stemmen haalde dan Clinton. Jongere kiezers stemden in grote meerderheid voor Biden: in de categorie 18 tot 29 jaar haalde hij een voordeel van 27 procent op Trump. In 2016 haalde Clinton nog een voordeel van 16 procent.

Opvallend was het verlies van Donald Trump onder blanke mannen. In 2016 scoorde hij in deze groep 31 procent hoger dan Clinton, nu was zijn voordeel op Biden slechts 18 procent. Onder blanke mannen zonder hoger onderwijsdiploma slonk zijn voordeel van 37 naar 29 procent. Onder blanke vrouwen deed Trump het juist beter: 12 procent meer dan Biden, tegenover 9 procent meer dan Clinton. Vier jaar geleden stemden vooral hoger opgeleide blanke vrouwen relatief vaak op Clinton, waarschijnlijk omdat zij graag een vrouw als president van de Verenigde Staten wilden kiezen.

Biden scoorde echter teleurstellend onder gekleurde kiezers. Zo haalde Hillary Clinton in 2016 een voordeel van 90 procent op Trump bij de Afro-Amerikaanse mannen, Bidens voordeel bedroeg 83 procent. Onder Latino-mannen was het voordeel van Clinton 31 procent, dat van Biden 25 procent. Ook onder Afro-Amerikaanse mannen en Latino-vrouwen deed Biden het slechter dan Clinton. Onder deze bevolkingsgroepen bleef hij Donald Trump weliswaar ruim voor, maar minder dan verwacht. Vooral in Florida scoorde Biden matig onder kiezers van Cubaanse, Puerto Ricaanse en Venezolaanse afkomst. Meer succes had hij in Arizona bij kiezers met een Mexicaanse achtergrond.