Direct naar artikelinhoud
OverzichtCoronacijfers

Coronacijfers stabiliseren, maar druk op ziekenhuizen blijft bijzonder groot

Coronacijfers stabiliseren, maar druk op ziekenhuizen blijft bijzonder groot
Beeld Wannes Nimmegeers

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus is tussen 26 oktober en 1 november opnieuw licht gedaald, met 6 procent in vergelijking met de week daarvoor. Dat blijkt uit de voorlopige gegevens van het gezondheidsinstituut Sciensano. Daarmee lijkt er sprake van een mogelijke kentering, al blijft de druk op de ziekenhuizen bijzonder groot.

en

Tussen 26 oktober en 1 november werden er gemiddeld 14.092 besmettingen per dag genoteerd. Dat is een daling met 6 procent in vergelijking met een week eerder. Gisteren was er nog sprake van een daling van 4 procent.

Het aantal ziekenhuisopnames blijft wel toenemen. De voorbije zeven dagen werden dagelijks gemiddeld 679,9 (afgerond 680) mensen in het hospitaal opgenomen, een toename met 15 procent. 

Gisteren werden er 653 patiënten in het ziekenhuis opgenomen, dinsdag (3 november) waren dat er nog 879. Ook opvallend is het kleine verschil met de uitstroom. Zo werden er gisteren bijna evenveel ontslagen (673) gemeld als opnames. Dinsdag mochten 662 mensen het ziekenhuis verlaten. 

De voorlopige piek in ziekenhuisopnames werd eveneens dinsdag (3 november) bereikt, met 879 opnames in een dag tijd.

In totaal bevinden zich momenteel al 7.405 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen, dat zijn er 80 minder dan gisteren. Daarvan liggen er 1.412 (+61) op intensieve zorg, 792 mensen worden beademd. Tijdens de piek begin april lagen er maximaal 1.285 patiënten op intensieve zorg.

Overlijdens

Het aantal doden bedraagt intussen wel opnieuw meer dan honderd (146,7) per dag, in de periode tussen 26 oktober en 1 november. Het is van eind april geleden dat het gemiddelde sterftecijfer zo hoog lag.

In totaal overleden in ons land al zeker 12.331 mensen aan Covid-19.

Besmettingen

Het aantal nieuwe besmettingen daalt (voor de tweede dag op rij) lichtjes: gemiddeld krijgen ongeveer 14.000 (14.092) Belgen elke dag te horen dat ze positief testen op het coronavirus. Dat is een daling met 6 procent. 

Op zondag 1 november, de meest recente dag waarvoor geconsolideerde dagcijfers beschikbaar zijn, werden voorlopig 2.601 nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat cijfer zal de komende dagen allicht nog worden bijgesteld. Het absolute record van dinsdag 27 oktober werd nog naar boven bijgesteld naar 22.161.

De cijfers van na 1 november zijn nog niet definitief, maar voorlopig gaat het voor maandag 2 november al om 12.577 geregistreerde besmettingen, voor dinsdag 3 november om 5.165.

Sinds het begin van de epidemie telde ons land al 468.213 gevallen. 

Testen

Het aantal testen is ondertussen gedaald tot gemiddeld 59.236 per dag. Om de labo’s en de eerstelijnszorg te ontlasten, worden nu enkel nog mensen met symptomen getest, of mensen zonder symptomen bij een clusteruitbraak.