Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Trump wil natuurgebied Alaska snel openstellen voor exploitatie – voordat Biden komt

De regering Trump wil de rechten aan olie- en gasbedrijven veilen, om een ongerept deel van Alaska te exploiteren waar een kudde van 200.000 kariboes leeft.Beeld AP

De regering-Trump heeft olie- en gasbedrijven gevraagd om locaties in een natuurgebied in Alaska aan te wijzen die zij zouden willen exploiteren. Washington probeert het veilingproces van de rechten om daar naar olie te gaan boren nog voor de inauguratie van Joe Biden in gang te zetten.

Deze stap zou het sluitstuk zijn van de inspanningen van president Trump om openbare gronden open te stellen voor houtkap, mijnbouw en begrazing – iets waar Biden sterk tegen is.

In dit geval gaat het om de exploitatie van delen van het Arctic National Wildlife Refuge (ANWR), een natuurgebied in Alaska dat grenst aan de Noordelijke IJszee. Sinds president Jimmy Carter het gebied in 1980 vrijwaarde van exploitatie doen Republikeinen pogingen om er toch naar olie te gaan boren, wat steeds door Democraten is verijdeld.

Kariboes

In 2017 gaf het Congres, dat gedomineerd wordt door Republikeinen, toestemming deze ongerepte wildernis, waar een kudde van 200.000 kariboes leeft, evenals duizenden watervogels, ijsberen en poolvossen, te ‘ontwikkelen’.

Het American Petroleum Institute heeft de stap verwelkomd. In een verklaring zei de organisatie dat de ontwikkeling van het gebied “al lang had moeten plaatsvinden, veel goede banen zal creëren en een nieuwe inkomstenbron zal opleveren voor de staat – waardoor een meerderheid van de inwoners van Alaska dit proces steunt”.

Lees ook:

Dit is de strategie waarmee Trump toch nog aan de macht wil blijven

Verkiezingsfraude door de Democraten? In het rijke dorp Greenwich zijn ze er nog niet uit