Direct naar artikelinhoud
Binnenland

Kleinschaligere BOB-campagne tijdens eindejaar

Kleinschaligere BOB-campagne tijdens eindejaar
Beeld BELGA

De traditionele BOB-campagne tijdens de eindejaarsperiode start dit jaar mogelijk drie weken later, op 18 december. En er zullen ook minder controles plaatsvinden. Dat meldt VTM NIEUWS. De politie mag enkel klassieke blaastoestellen gebruiken, maar die moeten na elke controle ontsmet worden.

en

“We gaan proberen evenveel te controleren, maar wel op een andere manier”, klinkt het bij de politie. Er komen dan ook geen grootschalige controleacties, maar meer kleinere controles. De politie maakt zich sterk dat de pakkans daardoor groter wordt.

Maar er zijn wel beperkingen. Zo mag het snuffeltoestel niet gebruikt worden omdat het te veel risico op coronabesmetting met zich meebrengt. De klassieke blaastoestellen mogen nog wel ingezet worden, maar die moeten na elke controle ontsmet worden. Daardoor moet na elke controle ook 15 minuten gewacht worden, waardoor er met één apparaat maar 4 mensen per uur getest kunnen worden op drugs of alcohol. Wie gecontroleerd wordt, krijgt dit jaar ook geen traditionele sleutelhanger.

Het klinkt vreemd om controles te doen terwijl cafés en restaurants mogelijk gesloten blijven, toch wil de politie hiermee een duidelijk signaal geven dat rijden en drinken niet samengaan. Ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) vindt dat de campagne wel degelijk zin heeft. “Ook in woningen wordt nog alcohol gebruikt, we moeten de waakzaamheid voor alcoholgebruik blijven promoten”, klinkt het.