Direct naar artikelinhoud
Energie

Jaarlijks 850 miljoen euro: waarom Engie Electrabel blijft hopen op uitstel kernuitstap

De kernreactoren van Doel, vlak bij Antwerpen.Beeld anp

Vergis u niet: Engie Electrabel blijft rekening houden met een uitstel van de kernuitstap. Een jaarlijkse cheque van 850 miljoen euro laat het bedrijf niet aan zich voorbijgaan.

Het was een bommetje in energieland dinsdagavond: Engie Electrabel bereidt zich voor op de kernuitstap. In een communiqué liet het management weten dat men in Doel 4 en Tihange 3 – de jongste twee reactoren die in aanmerking komen om langer open te blijven – voortaan zal focussen op “projecten die nodig zijn, ook als er geen levensduurverlenging komt”.

De kernuitstap staat bovenaan op de agenda van de regering-De Croo. In november 2021 zal ze definitief de knoop doorhakken: indien de bevoorrading gegarandeerd is en de stroomprijzen niet de pan uit swingen, zullen alle Belgische kerncentrales tegen 2025 voorgoed sluiten.

Gaat Engie Electrabel er al vanuit dat een zoveelste uitstel van de kernuitstap onmogelijk is? Het antwoord op die vraag is neen. Het Frans-Belgische energiebedrijf wil zich wel indekken tegen zo’n beslissing. Bedrijfsmatig is dit niet meer dan logisch. “We kunnen geen tientallen miljoenen euro’s investeren zonder rendementszekerheid en bereiden ons dus voor op een definitieve stopzetting”, staat te lezen in het communiqué. 

Tegelijkertijd blijft de deur op een kier. Engie Electrabel schrapt in Doel 4 en Tihange 3 weliswaar de projecten die specifiek van toepassing zijn op een levensduurverlenging, maar alle werken die nodig zijn voor de langetermijnuitbating gaan gewoon door. Als de regering in november 2021 alsnog voor uitstel kiest, is het op die manier mogelijk om de beide reactoren tien jaar langer open te houden.

Een uitstel van de kernuitstap doet de kassa van Engie Electrabel rinkelen. Volgens een studie van het Planbureau uit 2018 zou dit het energiebedrijf jaarlijks 850 miljoen euro opleveren. Als Doel 4 en Tihange 3 langer openblijven, kan Engie Electrabel stroom produceren onder de marktprijs. Zelfs als de nucleaire productiekosten verdubbelen, een worstcasescenario, dan nog bedraagt de opbrengst jaarlijks 580 miljoen euro.

Jobs op het spel

Bij een levensduurverlenging kan de Belgische staat die winsten in principe afromen via een nucleaire heffing, maar dat zal niet evident zijn. Engie Electrabel bevindt zich dan in een buitengewoon voordelige onderhandelingspositie: zonder Doel 4 en Tihange 3 dreigt het licht uit te gaan, de nachtmerrie van elke ‘Vivaldist’. 

Omgekeerd: als de regering-De Croo de kernuitstap straks daadwerkelijk doorvoert, zal dat een bitter pil zijn voor Engie Electrabel. Ondanks alle investeringen in windmolens en gascentrales blijven de kerncentrales een belangrijke steunpilaar van het bedrijf in ons land. De kernuitstap zou ook voor het personeel een klap zijn. Bij een sluiting staan 7.000 jobs op de tocht. In totaal stelt Engie Electrabel momenteel ruim 17.000 mensen tewerk in België.

“We houden nog altijd rekening met beide toekomstscenario’s. We moeten wel”, laat Hellen Smeets, de woordvoerster van Engie Electrabel, weten.