© atv

Na 13 jaar is het gelukt: sterk Beerschot legt flauw Anderlecht over de knie

Het is Hernan Losada en co gelukt. Voor het eerst in dertien jaar pakken de Mannekes de drie punten tegen Anderlecht. Beerschot toonde zich 90 minuten lang de betere van de Belgische recordkampioen en rukt op naar een voorlopige tweede plaats.

Hernan Losada startte tegen Anderlecht voor de derde week in hetzelfde systeem, achterin kwam Bourdin op de flank Vorogovskiy vervangen. De Kazach was na de interlandbreak niet wedstrijdfit en zat niet in de selectie.

Waar Beerschot de voorbije weken in het openingskwartier tegendoelpunten verzamelde als postzegels, toonden de Mannekes voor de komst van het Brusselse paars-wit defensief een ander gezicht. Losada gooide de offensieve speelstijl niet overboord - voor de rust creëerde het zeven kans, tegenover eentje voor de bezoekers, maar de thuisploeg acteerde veel gedisciplineerder. Zo deed ook het offensieve trio Tissoudali-Suzuki-Holzhauser zijn duit in het zakje door hoog druk te zetten en de oprukkende backs af te dekken.

Na tien minuten was Beerschot al drie keer gevaarlijk geweest via een afstandsschot en een gekraakt schot van Coulibaly. Een hoekschop van Holzhauser belandde rechtstreeks op de dwarsligger. In het tweede kwartier kwam de dreiging via Tissoudali, maar de pogingen van de Nederlandse Marokkaan waren te centraal en te zwak om Wellenreuther, die de geblesseerde Van Crombrugge kwam vervangen, te verontrusten.

Verdiende voorsprong

Op het halfuur kreeg de thuisploeg dan toch wat het verdiende: een voorsprong. Onder druk van Bourdin leed Verschaeren balverlies, Tissoudali duwde het leer tot bij Coulibaly. De 19-jarige Malinees kapte zich goed vrij en trapte het leer door de banen van Miazga en Wellenreuther tegen de touwen: 1-0.

En Anderlecht? Dat speelde volledig in de kaart van Beerschot door in te spelen op de middenvelders die onder druk werden gezet door Pietermaat en Coulibaly. De eerste poging kwam er pas in de 43e minuut en daar hadden de Brusselaars zelfs een vrije trap voor nodig. Nmecha mikte het leer over de kooi van de werkloze Vanhamel. Opmerkelijk: voor het eerst sinds de wedstrijd op Club Brugge hield Beerschot zo in de eerste helft achterin de nul op het bord.

De factor Holzhauser

In de toegevoegde tijd van de eerste helft verdubbelde Holzhauser ei zo na de score, maar de Oostenrijker zag voor de tweede keer een hoekschop op de dwarsligger belanden. Na de pauze kon de Mozart van het Kiel dan toch ook offensief wat meer zijn stempel drukken. Defensief had hij zich voor rust al doen gelden, zo dook hij zelfs een paar keer op aan het eigen strafschopgebied.

Eerst zette hij met en slimme vrije trap Tissoudali bijna op weg naar de 2-0, Wellenreuther reageerde attent op zijn hakje. Vijf minuten later maakte hij na een fout op Tissoudali - wie anders? - vanop de stip in twee tijden zijn tiende van het seizoen. Wellenreuther zat er opnieuw goed bij, maar de Duitse doelman duwde het leer opnieuw in de voeten van Holzhauser, die het in de rebound stijlvol afmaakte.

Nmecha zorgt voor nerveus slot

Anderlecht probeerde zich na de rust in de wedstrijd te knokken, maar het voetbal van de bezoekers was te voorspelbaar om Beerschot te verrassen. De ingevallen Vlap mikte al vroeg een poging over, maar de eerste redding op het conto van Vanhamel kwam er pas in de 68e minuut. En het was meteen een hele belangrijke. Tau vond het hoofd van Nmecha, die kon knikken. De reflex van Vanhamel was knap.

Ondanks de opgevoerde druk van Anderlecht en de vermoeidheid in de eigen rangen, leek Beerschot zonder al te veel problemen de drie punten in eigen huis te houden. Nmecha, de beste man op het veld bij de bezoekers, besliste er echter anders over. De Duitse belofteninternational besloot eerst nog op de paal, maar gaf even later Vanhamel met een leep tikje buitenkantje voet toch nog het nakijken.

Het werd dan toch nog spannend. In een nerveus slot trok Wellenreuther nog mee naar voor, maar een flauw Anderlecht kon niet meer voor de ommekeer zorgen. Voor het eerst in dertien jaar pakken Losada en co de drie punten tegen de Belgische recordkampioen. In het klassement rukt Beerschot op naar een voorlopige tweede plaats. Charleroi komt vanavond nog in actie tegen AA Gent.