© JHS

Dampers naar Raad van State tegen gelijkschakeling met gewone sigaretten

De nieuwe wet over de verkoop van e-sigaretten is vanaf vandaag van kracht. Voortaan worden de e-sigaretten aan dezelfde regels onderworpen als gewone sigaretten. De Belgische Damp Bond wil nietigverklaring van de nieuwe wetgeving.

Rebecca Van Remoortere

Verkopers van elektronische sigaretten moeten zich voortaan aan dezelfde regels houden als verkopers van gewone sigaretten, bepaalt het Koninklijk Besluit dat vanaf vandaag van kracht is. De onlineverkoop van e-sigaretten is nu verboden en er mag geen reclame meer gemaakt worden voor het dampen.

De Belgische Damp Bond wil het KB alsnog nietig laten verklaren. De bond werd nog maar een tiental maanden geleden opgericht en wil de belangen van de gebruikers van de e-sigaret behartigen.

Tegen verstrenging

“Onze bond bestaat niet uit handelaars, wel uit gebruikers van de elektronische sigaret, ex-rokers die nu een gezonder alternatief gevonden hebben”, zegt Christophe Spors van de bond in Gazet van Antwerpen. “We gaan niet akkoord met de verstrenging van de regels rond het dampen. We kunnen ons materiaal voortaan niet langer online kopen. Er komen meer en meer vapewinkels bij, maar die zijn vooral te vinden in grootsteden.”

Stormloop in dampwinkels

De nieuwe wetgeving legt ook beperkingen op voor de vloeistoffen van de elektronische sigaret. De flesjes met nicotine mogen voortaan maximum tien milliliter bevatten, en niet meer dan twintig milligram nicotine per milliliter vloeistof. De zogenaamde tank van zo’n e-sigaret, die gevuld wordt met vloeistof, mag een capaciteit hebben van twee milliliter. “Deze week kregen de vapeshops aanzienlijk meer klanten over de vloer. Gebruikers wilden materiaal aankopen dat vanaf vandaag niet meer toegelaten is.”

Volgens de Belgische Damp Bond betekent het KB het einde van het vrije vapen in België. Bij de Raad van State werd een verzoekschrift ingediend om de nieuwe wetgeving nietig te laten verklaren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer