Direct naar artikelinhoud
PolitiekUpdate

Soap bij Forum voor Democratie duurt voort: partijbestuur vraagt Baudet om te vertrekken

Thierry Baudet.Beeld EPA

Thierry Baudet, oprichter en tot begin deze week leider van het Nederlandse Forum voor Democratie, is gevraagd om per direct uit het partijbestuur te stappen. ‘We hebben er alle vertrouwen in dat hij daar begrip voor heeft en per direct zijn bestuurstaken neerlegt.’

en

Het partijbestuur van FVD wil dat Baudet opstapt nadat hij eerder vandaag aankondigde dat hij toch weer lijsttrekker en partijleider wil worden. Eerder vanmiddag had een woordvoerder van de partij gezegd dat Baudet uit het partijbestuur was verwijderd, maar nuanceerde later. Hij benadrukte dat de door Baudet geopperde lijsttrekkersverkiezing geen bestuursbesluit was.

Volgens de woordvoerder hebben de plaatsvervangend voorzitter Lennart van der Linden, secretaris Astrid de Groot en bestuurslid Rob Rooken aan Baudet gevraagd uit het bestuur te treden. Ze deden dat omdat hij zich niet heeft gehouden aan de afspraken die woensdag nog binnen het bestuur gemaakt zijn. “We hebben er alle vertrouwen in dat hij daar begrip voor heeft en per direct zijn bestuurstaken neerlegt en dus uit het bestuur treedt”, aldus de woordvoerder.

Thierry Baudet kondigde eerder in een filmpje op Twitter aan dat hij toch opnieuw kandidaat is om de partij te leiden. “Ik treed opnieuw in de spotlights”, klonk het. “De rust had moeten terugkeren (door zijn stap opzij, red.), maar nu dreigt de ziel van de partij verloren te gaan.” Baudet kondigde daarop lijsttrekkersverkiezingen aan, waarbij hij zelf ook kandidaat zou zijn. 

Maandag trok Baudet zich terug als lijsttrekker en dinsdag stapte hij ook op als partijvoorzitter nadat er ophef was ontstaan over berichten die de afgelopen dagen waren verschenen over antisemitische en homofobe berichten die rondgingen in app-groepen van JFVD, de jongerenbeweging van de partij. Ook van binnen de partij kwam daarop felle kritiek. De partijleden eisten het vertrek van JFVD-voorzitter Freek Jansen, een vertrouweling van Baudet. Baudet wilde Jansen echter niet laten vallen.

Twitter bericht wordt geladen...

“Er is een ‘bitchfight’ ontstaan in het openbaar, waarbij mij ontzettend veel narigheid wordt aangesmeerd”, zegt Baudet in het filmpje. Hij spreekt over een “poging tot karaktermoord” en beschuldigt critici ervan hem “met pek en veren” uit de partij te willen zetten.

In het filmpje blijft onduidelijk op basis van welke functie in de partij hij de lijsttrekkersverkiezingen uitschrijft. Op 30 november en 1 december kunnen leden van FVD zich digitaal uitspreken over het lijsttrekkerschap, kondigt Baudet aan. “Iedereen die denkt dat het echt anders moet bij FVD, die denkt dat er te grote fouten zijn gemaakt, kan zich beschikbaar stellen. Maar de leden zijn aan het woord.”

‘Niet aan Baudet om verkiezing uit te schrijven’

Huidig plaatsvervangend voorzitter Lennart van der Linden reageerde ‘verrast’ op het statement van Baudet. Het is aan het partijbestuur van Forum voor Democratie om eventueel een lijsttrekkersverkiezing uit te schrijven, niet aan Thierry Baudet, klonk het. “Baudet heeft gisteren de voorzittershamer neergelegd, dat is de setting. Ik ben de facto voorzitter. We hebben een partijbestuur, dat organiseert dit soort zaken.” Van der Linden kondigde aan te zullen overleggen met zijn medebestuursleden. Inmiddels heeft dat bestuur Baudet dus gevraagd om uit het partijbestuur te stappen.