Na enkelband voor criminelen, de enkelband die alcoholverbod controleert

In Nederland is een nieuw experiment opgestart dat later wet wordt. Wie een alcoholverbod opgelegd krijgt van een rechter of wie van zijn alcoholverslaving af wil, krijgt een speciale enkelband om die op geregelde tijdstippen controleert en registreert of uw ‘clean’ bent.

tg

Doel is om misdrijven waarbij alcohol in het spel is terug te dringen. Wie een enkelband krijgt, in deze testfase gebeurt dat enkel nog op vrijwillige basis, hoeft geen urine meer af te staan. De enkelband meet dag en nacht of er is gedronken en stuurt de gegevens automatisch door naar de reclasseringsambtenaar. Wie gedronken heeft wordt dan uitgenodigd voor een gesprek om na te gaan waarom de voorwaarden geschonden werden.

De proef start in een aantal steden zoals Rotterdam. Een honderdtal mensen krijgen een enkelband om. Die meet op basis van zweet of alcohol werd gedronken. Alle betrokkenen kregen een alcoholverbod opgelegd en gaan dus in de fout wanneer het toestel een positieve meting doet.

“Bij veel misdrijven is er drank in het spel”, zegt hoofdofficier Kitty Nooy van het Openbaar Ministerie in Nederland. Tussen de 25 en 50 procent van alle delicten hangt samen met het gebruik van alcohol. Bij verkeersongevallen is dat niet anders. Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft becijferd dat drankmisbruik jaarlijks leidt tot een maatschappelijke schadepost van drie miljard euro”, zegt Nooy.

In de Verenigde Staten en Groot-Brittannië is het experiment succesvol geweest en wordt de enkelband nu volop gebruikt en is opgenomen in de wet als officieel controlemiddel om na te gaan of mensen zich aan hun alcoholverbod houden.

In België

“Als de proef bij ons succesvol is, wordt de zogeheten alcoholmeter ook bij ons opgenomen in de wet”, zegt Ellen Sinnige, directeur bij Stichting Verslavingsreclassering in Nederland.

Bij ons is de speciale enkelband die alcohol opspoort, voorlopig niet aan de orde, zegt de woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jambon. Hetzelfde verhaal bij Justitie.

Bij ons spreken politierechters een alcoholverbod uit als onderdeel van probatievoorwaarden bij straffen met uitstel. Per definitie voor mensen die al van hun verslaving af zijn want anders krijgen ze geen straf met uitstel, zeggen politierechters.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen