Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images

ENQUÊTE. Welke impact heeft de tweede lockdown op uw slaap?

Internationaal slaaponderzoek van de Vrije Universiteit Brussel wees al uit dat de eerste lockdown een negatieve invloed had op onze slaap. Er was sprake van een verdrievoudiging van het aantal slapeloosheidsklachten. Om na te gaan of deze tweede lockdown ook een effect heeft op onze slaap, starten de Brusselse wetenschappers nu een grootschalig vervolgonderzoek. 

  1. Bestraling van kanker tijdens zwangerschap blijkt veilig voor ongeboren kind: “Eindelijk kunnen we zwangere moeders geruststellen”

    Bestraling van kanker tijdens zwanger­schap blijkt veilig voor ongeboren kind: “Eindelijk kunnen we zwangere moeders geruststel­len”

    Kankerbestraling tijdens de zwangerschap is veilig voor het ongeboren kind, dat blijkt uit een nieuwe studie van UZ Leuven in The Lancet Child & Adolescent Health. Voor de resultaten van dit onderzoek bekend werden gemaakt wisten artsen niet wat de gevolgen waren voor een foetus bij radiotherapie tijdens de zwangerschap. Hierdoor was er discussie in de medische wereld over de veiligheid ervan. Maar daar scheppen Belgische wetenschappers nu duidelijkheid in. “Dankzij dit onderzoek kunnen artsen wereldwijd zich voortaan baseren op een medische studie”
  2. Wordt stoelgangtransplantatie het nieuwe wondermiddel in de geneeskunde? “Aanzienlijke vooruitgang bij parkinsonpatiënten”
    PREMIUM

    Wordt stoelgang­trans­plan­ta­tie het nieuwe wondermid­del in de geneeskun­de? “Aanzien­lij­ke vooruit­gang bij parkinson­pa­tiën­ten”

    Sinds dokters stoelgang van gezonde mensen in hun darmen transplanteerden, hebben parkinsonpatiënten minder last van hun ziekte, blijkt uit nieuw onderzoek van de UGent. Hoe komt dat? En waarvoor kan stoelgangtransplantatie nog heilzaam zijn? Professor Patrick Santens (UZ Gent), die het onderzoek uitvoerde, legt uit. “Er komt steeds meer bewijs dat de as tussen de hersenen en de darmen een invloed heeft op ziekteprocessen.”