Direct naar artikelinhoud
Europese Unie

Barnier over brexitgesprekken: ‘Komende 36 uur zijn cruciaal’

Hoofdonderhandelaar voor de EU Michel Barnier komt in Londen aan op de onderhandelingen. Buiten protesteren antibrexit-Britten.Beeld REUTERS

Minder dan een maand voor het Verenigd Koninkrijk de Europese douane-unie en de interne markt verlaat, is nog steeds onzeker of er een handelsakkoord komt. Dat heeft Michel Barnier woensdag gezegd. Volgens de EU-hoofdonderhandelaar zijn de komende 36 uur cruciaal.

Brussel en Londen zouden tegen het einde van de week een goede inschatting moeten kunnen maken van de kansen op een akkoord, zei Barnier volgens een aanwezige op de briefing voor de lidstaten met wie Financial Times kon spreken. Een gelijk speelveld voor  bedrijven, de visserij en de naleving van gemaakte afspraken zijn nog steeds de drie discussiepunten.

Barnier zou de mogelijkheid geopperd hebben van een overgangsregeling voor de visserijrechten. De EU en het VK zouden dan jaarlijks onderhandelen over vangstquota.

Barnier en zijn Britse evenknie David Frost hopen naar verluidt om vrijdag of in de loop van het weekend een akkoord te sluiten. Aan EU-zijde wil men vermijden dat de onderhandelingen tot volgende week aanslepen, want dan zou de brexit de Europese top van donderdag en vrijdag kunnen kapen.

Het is twijfelachtig of een akkoord nog voor Nieuwjaar goedgekeurd raakt door de verschillende parlementen. Er werd altijd gezegd dat Brussel en Londen het tegen eind oktober eens moest raken om een chaotische brexit op 1 januari 2021 te vermijden. Die deadline is nu al met meer dan een maand overschreden.