Iraans buitenlandminister Javad Zarif.
Volledig scherm
Iraans buitenlandminister Javad Zarif. © via REUTERS

Iran lijkt gevangenenruil te suggereren in zaak rond terdoodveroordeelde VUB-gastdocent Djalali

De Iraanse buitenlandminister Javad Zarif heeft laten weten dat zijn land bereid is om gevangenen te ruilen. “We kunnen dat vanaf morgen al doen, we kunnen het vandaag doen”, klinkt het. Zonder concrete namen te noemen lijkt Iran zo de druk op ons land op te voeren. Dat meldt de VRT. Inmiddels heeft de Kamer een resolutie goedgekeurd waarin gratie wordt gevraagd. 

5 reacties

  • Rudo Van Leuven

    3 jaar geleden
    Uitstekend gedacht. Het leven van een mens is top-prioriteit.
  • Miguel Declercq

    3 jaar geleden
    Waarom moet België zich hiermee bezig houden? Dit is een Zweeds-Iraanse arts die gastdocent was aan de VUB. Die man heeft niet eens de Belgische nationaliteit, en een gastdocent is niet vast verbonden aan de onderwijsinstelling waar hij gastcolleges geeft. Die man is hier in feite gewoon een paar keer op bezoek geweest om wat met krijt op een bord te krabbelen en that's it. Begrijpe wie begrijpe kan.
  • Yves François

    3 jaar geleden
    Wat zitten wij daar als Belgen tussen te doen? Die man is Zweed, die man is Iraniër en is o.a. in België gastdocent, waar nog? Als we ons daar ook mee moeten bezig houden ...
  • Christian Eeckhout

    3 jaar geleden
    De praktijken van de Iraanse overheid (niet persé deze van de inwoners) kan men het best vergelijken met chantage en handelingen van schurkenstaten, niet meer niet minder. Europa zou best de financiële en diplomatieke relaties met de Iraanse overheid het best reduceren tot een absoluut minimum, zodat de bevolking zijn overheid en absolute machthebbers meer aan banden kan leggen en men misschien meer democratisch gaat regeren.
  • Kevin van Goethem

    3 jaar geleden
    Dat hun diplomaat vrij moet is logisch. Diplomaten zijn wereldwijd onschendbaar. Maar die professor terug halen als ruil is fout. Hij is niet onschendbaar en men moet de regels van daar volgen en toepassen. Zou men hier ook beter bij iedereen doen.