Direct naar artikelinhoud
Corona

Belgisch merk maakt mondmaskers van gerecycleerd plastic

Een verpleegster met mondmasker, evenwel niet van gerecycleerd plastic.Beeld Photo News

Mondmaskers, alcoholgels. De coronapandemie heeft de afvalberg al aanzienlijk vergroot. Het Brussels merk Blabel gaat nu mondmaskers op de markt brengen die gemaakt worden van gerecycleerd plastic. 

Blabel is een merk dat pas werd opgericht door Justin Lalieux, een Brusselse industrieel designer die het beu was om enkel wegwerpvoorwerpen te ontwerpen. Het eerste product van Blabel is een mondmasker op basis van gerecycleerde en recycleerbare materialen.

“Er kwamen tijdens de eerste lockdown maskers op de markt die zich als duurzaam profileerden omdat ze hergebruikt konden worden”, zegt Lalieux. “Maar ze werden bijvoorbeeld wel gemaakt met nieuwe plastic. Wij wilden een stap verder gaan. Het plastic komt van lokale shoppingcentra en is gemakkelijk recycleerbaar omdat we slechts één soort plastic gebruiken.”

Bijna 100 procent Belgisch 

Veel mondmaskers worden tegenwoordig geproduceerd in China. Maar dit mondmasker is volgens de makers  “bijna 100 procent Belgisch”, omdat nagenoeg de hele productieketen zich in ons land bevindt. Het plastic komt van geselecteerd afval van Brusselse shoppingcentra – voorlopig zijn dat Woluwe Shopping en City 2. De spuitgietmatrijs van het masker werd gemaakt in Luik, de filters werden geweven in Gent. 

Bel Albatros, de laatste Brusselse plastic gieterij, zorgt voor het gieten van het masker. De filters worden gesneden in een Brussels maatwerkbedrijf en daar worden de maskers ook geassembleerd en verpakt. De verpakking, een kartonnen doosje, komt uit Kortrijk. Enkel het elastiek komt uit Frankrijk.

De prijs bedraagt 20 euro met vijf filters inbegrepen. Omdat het 625 keer gebruikt kan worden, is het volgens de producent tien keer goedkoper per gebruik in vergelijking met wegwerpmaskers.