Direct naar artikelinhoud
Voor u uitgelegdOverzicht

Kerst wordt overal in Europa anders, en België is bij de strengste landen

Met hoeveel we aan de kerstdis mogen, verschilt sterk van land tot land.Beeld DM

En toen behoorde België tot de strengste leerlingen van de klas. Haast nergens in Europa zijn de coronamaatregelen tijdens de feestdagen zo streng als hier. Een overzicht:  

België: politie mag woningen betreden 

Ons land sluit een rampjaar af met een van de strengste regimes van Europa. Alleenstaanden mogen met kerstavond of op kerstdag (maar niet op oudejaarsavond of op nieuwjaarsdag) hun beide vaste knuffelcontacten tegelijk uitnodigen. Voor gezinnen blijft maar één extra knuffelcontact van een gezinslid welkom. 

De politie zal nog strenger controleren op de naleving van de regels, en mag daarbij ook woningen betreden zonder huiszoekingsbevel. Ook is het niet de bedoeling om kerstfeestjes naar de tuin te verhuizen. “Met vier buiten afspreken kan enkel met directe toegang naar de tuin”, verduidelijkte minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).

De avondklok van middernacht tot vijf uur ‘s ochtends blijft gelden en er komt een nationaal vuurwerkverbod op oudejaarsavond. 

Nederland: maximaal drie bezoekers

Kerstmis en Nieuwjaar moeten in een klein gezelschap gevierd worden bij de noorderburen. Het aantal coronabesmettingen heeft zich volgens premier Mark Rutte niet gunstig genoeg ontwikkeld voor versoepelingen, waardoor Nederlanders tijdens de feestdagen maximaal drie bezoekers mogen ontvangen. 

“Inmiddels tellen we bijna 10.000 lege stoelen aan de kersttafel”, zei premier Rutte. “Dat is ongelofelijk verdrietig en een extra reden waarom we met kerst bij elkaar willen zijn.”

Nederland zit in een gedeeltelijke lockdown, die naar verwachting tot half januari zal duren. “Als de cijfers blijven stijgen, sluit ik niet uit dat we nog voor kerst bij u terug moeten komen met strengere maatregelen", waarschuwde Rutte.

Frankrijk: een kerstbestand

De Franse president Emmanuel Macron heeft zijn klagende en mokkende landgenoten in principe een redelijk normaal kerstfeest beloofd. Vanaf 15 december geldt een kerstbestand en mag er weer vrij door het land worden gereisd. De lockdown is vervangen door een avondklok tussen 21 en 6 uur, met uitzonderingen voor kerstavond en oudejaarsnacht. 

De overheid raadt aan om niet meer dan zes volwassenen (plus kinderen) thuis te ontvangen. “Niet te veel mensen aan tafel”, waarschuwt Macron. Restaurants blijven gesloten tot ten minste 20 januari, tot groot verdriet van de horeca die een topomzet misloopt.

Niemand in Frankrijk hoeft dus vanwege corona een eenzame kerst te hebben, maar wel op voorwaarde dat de besmettingscijfers niet opnieuw pieken en er genoeg ziekenhuisbedden beschikbaar blijven.

De Franse skipistes blijven dicht.

Duitsland: maar liefst tien bezoekers toegestaan

Duitsland geldt al sinds het begin van de pandemie als een van de beste leerlingen in de coronaklas. Duitsers hoeven geen eenzame kerstdagen mee te maken, beloofde bondskanselier Angela Merkel: “Het zal een Kerstmis onder coronaomstandigheden zijn, maar het zou geen eenzame Kerstmis mogen zijn.”

Familiebezoek is in Duitsland normaal beperkt tot maximaal vijf mensen, kinderen tot veertien jaar uitgezonderd, maar de Duitsers krijgen een versoepeling. Tot 20 januari mogen maar liefst tien bezoekers tegelijk over de vloer komen.

De overige coronamaatregelen werden deze week verlengd tot 10 januari. Onder meer restaurants, musea en theaters blijven gesloten in deze ‘lockdown light’, die inmiddels een maand duurt.

De Duitsers werken met hotspots (meer dan 50 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners) en coldspots (als er minstens twee weken flink onder de 50 wordt gemeld). De noordelijke deelstaten Mecklenburg-Vorpommern en Sleeswijk-Holstein horen tot veilig gebied en hebben daarom minder strenge regels dan elders. 

Verenigd Koninkrijk: een periode van genade

De Britten is een vijfdaagse ‘periode van genade’ toegezegd tussen 23 en 27 december. Het komt erop neer dat mensen uit drie huishoudens bij elkaar op bezoek mogen en bijvoorbeeld ook samen naar de kerk kunnen, zolang ze binnen hun bubbel blijven. 

Verder blijft het land opgedeeld in tiers (lagen) waar afhankelijk van de besmettingsgraad verschillende beperkingen gelden. Het noorden en midden van Engeland zitten nog met de strengste laag: daar is huisbezoek door derden niet toegestaan, geen bioscoopbezoek mogelijk en geldt een zeer dringend advies niet van of naar deze gebieden te reizen.

“Het virus weet niet dat het kerst is, dus we moeten allemaal voorzichtig zijn”, aldus premier Boris Johnson, die zelf werd geveld door het virus. 

Italië: kerst in eigen kot

De Italianen vieren kerst in eigen kot. Buiten de gezinsleden is geen enkele bezoeker toegestaan. Ook gelden er extra reisbeperkingen rond de feestdagen. De regering van premier Giuseppe Conte besloot het reisverkeer tussen regio’s van 21 december tot 6 januari feitelijk stil te leggen. In Italië is momenteel al een gedeeltelijke lockdown van kracht om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Het land is opgedeeld in drie risicozones. In de rode gebieden moeten mensen waar mogelijk thuis blijven, terwijl het reizen tussen de minder zwaar getroffen gele zones nog is toegestaan. Maar op 25 en 26 december en op 1 januari mogen Italianen hun woonplaats niet verlaten. 

De regering overweegt ook nog een verplichte quarantaineperiode van tien dagen voor mensen die uit het buitenland komen. Dat dan om te voorkomen dat mensen gaan skiën in buurlanden, want de Italiaanse skipistes blijven dicht.

Spanje: avondklok wordt opgeschoven

In Spanje wordt door de regering nog onderhandeld over de invulling van de feestdagen met de regionale autoriteiten. Premier Pedro Sanchez heeft al gewaarschuwd dat hij hoe dan ook kiest voor een ‘veilige kerst’, wat betekent dat er weinig geknuffeld gaat worden. 

Naar verluidt mogen er rond de feestdagen per huishouden maximaal zes personen op bezoek komen, al staat dat getal nog ter discussie. De avondklok zal met Kerstmis en Nieuwjaar met twee uur worden opgeschoven naar 1 uur. De middernachtmis mag doorgaan, maar zonder gezang. Er wordt nog nagedacht over vragen als mag je bejaarde verwanten uit het rusthuis halen om samen de kerstdagen te vieren.

Zweden: skiën maar!

Kerstmaatregelen in Zweden? Helemaal niet. Tot een hele of halve lockdown tijdens de feestdagen komt het niet. Zo zullen de Zweden waarschijnlijk gewoon op skivakantie kunnen.

Na 22 uur mag wel geen alcohol meer verkocht worden in het Scandinavische land. Op straat mogen maximaal acht mensen bij elkaar komen en in sommige regio’s mogen ouderen in rusthuizen niet meer bezocht worden. Verder kregen de Zweden opnieuw de dringende oproep om zo veel mogelijk thuis te blijven.