BELGA
Volledig scherm
PREMIUM
© BELGA

Sporen van radioactief afval aangetroffen aan wandelpad langs omheinde stortplaats van Umicore in Olen

OlenLangs een wandelpad nabij de Umicore-site in het Kempense Olen zijn sporen van radioactief afval gevonden. Dat blijkt uit een reportage van de Franstalige openbare zender RTBF van woensdagavond. Op een omheinde site aan het kanaal Bocholt-Herentals ligt een stortplaats voor historisch radioactief afval en net buiten de omheining stelden de reportagemakers en Greenpeace radioactieve sporen vast. “Onze metingen lagen een pak lager. Daarmee willen we niet beweren dat de metingen van Greenpeace niet kloppen, maar we willen toch geruststellen dat het zeer lokaal is”, zegt FANC-woordvoerder Ines Venneman.

  1. Na de verhoogde loodwaarden bij kinderen in Hoboken: moeten buurtbewoners van de Umicore-fabriek in Olen zich zorgen maken?
    PREMIUM

    Na de verhoogde loodwaar­den bij kinderen in Hoboken: moeten buurtbewo­ners van de Umicore-fa­briek in Olen zich zorgen maken?

    Het nieuws dat kinderen uit de omliggende wijken nabij metaalverwerker Umicore in Hoboken alarmerend hoge loodwaarden in hun bloed hebben, beroert al een week danig de gemoederen. Ook in Olen is al iets meer dan 100 jaar een fabriek van Umicore gevestigd, waar weliswaar geen lood geraffineerd wordt. Moeten de buurtbewoners zich zorgen maken na het nieuws uit Hoboken? En zijn alle historisch vervuilde gronden ondertussen gesaneerd?
  2. Wereldreiziger Marc (70) en metgezel maken motortrip van 20.000 kilometer naar Mongolië: “‘Bij die twee zit er een vijs los’, zag je de mensen denken”
    PREMIUM

    Wereldrei­zi­ger Marc (70) en metgezel maken motortrip van 20.000 kilometer naar Mongolië: “‘Bij die twee zit er een vijs los’, zag je de mensen denken”

    Hij reisde al meer dan de halve wereld rond, maar vorig jaar trok Marc Helsen (70) eropuit voor wat zijn laatste huzarenstukje moest worden: een tocht van 20.000 kilometer op de motor met ‘kompaan’ Frank Peeters. Het ultieme einddoel: het Altaj-gebergte in Mongolië. “Ik had al zo veel gedaan, maar was nog nooit écht vanaf mijn voordeur in Herentals vertrokken. In dit geval wel de voordeur van mijn stamkroeg De Zalm”, grijnst Marc Helsen. Zet u schrap voor een epische tocht langs oorlogsgebied, een kloof indrukwekkender dan de Grand Canyon en zuipende wijnboeren in Georgië.
    Geel, Herentals