Er is jaar bijna de helft minder volk op bezoek geweest in de Antwerpse Zoo en Planckedael. © GVA

Zoo en Planckendael lijden in 2020 verlies van 22 miljoen euro

Antwerpen -

De Zoo van Antwerpen en Planckendael hebben er een barslecht jaar opzitten. Er kwamen door corona en de lockdowns een miljoen minder mensen op bezoek in beide parken.

De Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen (KMDA), dat behalve de twee dierentuinen ook het serpentarium in Blankenberge en het Elisabeth Center Antwerp beheert, heeft dit jaar een verlies van om en bij de 22 miljoen euro geleden.

Positief is dan weer dat beide dierentuinen hun aantal abonnees hebben zien stijgen van 216.000 naar 220.000 mensen. Ook het aantal peterschappen, waarbij mensen de kosten voor voeding en verzorging van een dier voor hun rekening nemen, is het afgelopen jaar flink gestegen.

De vaste voedingskosten bedragen maandelijks voor de dieren bedragen maandelijks 900.000 euro. Via het peterschap werd in 2020 70.000 euro verzameld. “Dat is slechts voeding voor een aantal dagen. Maar het is hartverwarmend dat mensen ons op die manier helpen. Verder blijft er wel bezorgdheid over compensatie in de toekomst’”, zegt algemeen directeur Dries Herpoelaert.

Voor een vooruitblik naar volgend jaar is het volgens nog te vroeg. Eerst moet duidelijk zijn welke impact corona nog zal hebben op de dierenparken. Wel zijn alle nieuwe projecten, die voor dit en volgend jaar gepland waren, voorlopig stopgezet.

In de Antwerpse Zoo gaat het onder andere om Jubileumcomplex met ruimte voor de zeeleeuwen Ook de komst van de orang-oetan naar Planckendael is tot nader order uitgesteld.

pvdp

www.zooantwerpen.be.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER