Getty Images
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

Eens een koukleum, altijd een koukleum? Thermofysioloog legt uit of en hoe je je lichaam kan trainen tegen kou

Het wordt winter en voor koukleumen is dat een kleine marteling. Voor hen betekent elke trip buitenshuis: vingers als ijspegels, voeten als frigoboxen en een rode neus waarop rendier Rudolph jaloers zou zijn. Hoe goed je lichaam kou verdraagt, hangt af van allerlei fysieke factoren. Maar kan je jezelf ook trainen om lage temperaturen beter te verdragen? Of geldt: eens een koukleum, altijd een koukleum? Thermofysiologen Hein Daanen en Boris Kingma lichten toe. “Ons lichaam kan zich perfect aan hitte aanpassen. Aan kou nauwelijks.”

2 reacties

  • BERNARD LEPERCQ

    3 jaar geleden
    ik ben opgegroeid op een boerderij: enkel een kolenkachel verwarmde onze huiskamer. In de winter kregen wij een warmwaterpull mee naar bed. Nu, 60 jaar later ben ik nog altijd een koukleum, ik vecht er al mijn hele leven tegen en neen mijn huistemperatuur is 18°. Waarom wen ik daar niet aan? Lang leve onze zomers
  • karin verwimp

    3 jaar geleden
    In de meeste gevallen ligt het feit dat je een koukleum bent gewoon aan jezelf. Als ik onder moeders vleugels uitkroop had ik het in het begin ook snel koud omdat ik opgegroeid was in een huis waar de verwarming eigenlijk altijd veel te hoog stond. Maar al snel kwamen de eerste honden in huis en die hadden het binnen te warm. Dus ging elke winter de verwarming een graadje lager en nu heb ik het bij 18 C° lekker comfortabel. In een gewone sweater.