Kamer past wetteksten aan over Brits vertrek uit de Europese Unie

 ©  AFP

De Kamer heeft donderdag groen licht gegeven voor een wetsontwerp dat vier bestaande wetteksten over de Brexit aanpast. Het gaat bijvoorbeeld over het verblijfsrecht van Britse onderdanen en hun familie in ons land. De tekst kreeg 128 stemmen voor en 13 stemmen tegen.

cevt
Bron: BELGA

De Kamer nam in april 2019 al een Brexitwet aan die ons land moest voorbereiden op een Brits vertrek uit de Europese Unie zonder uittredingsverdrag tussen Brussel en Londen. Maar die wet trad nooit in werking: het Verenigd Koninkrijk verliet de Europese Unie op 31 januari van dit jaar, met een echtscheidingsakkoord.

Daarna ging een overgangsperiode van start waardoor de Britten nog tot eind dit jaar deel blijven uitmaken van de Europese douane-unie en de interne markt. Vanaf 1 januari 2021 is de scheiding totaal. Of er tegen dan ook een handelsverdrag op tafel ligt dat de handelsstromen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU moet regelen, is nog onzeker.

Wettekst 2019 achterhaald

De wettekst uit het voorjaar van 2019 is in principe achterhaald, maar een aantal bepalingen blijft nuttig. De Kamer keurde donderdagnacht een wetsontwerp goed dat de Brexitwet amendeert en paste drie andere wetten over het Britse vertrek uit de EU aan.