Direct naar artikelinhoud
StakingDe Lijn

Vakbondsacties bij De Lijn: hinder neemt af

Mensen wachten op een bus tijdens een staking bij De Lijn in oktober.Beeld BELGA

Bij openbaarvervoermaatschappij De Lijn is er in heel Vlaanderen hinder door vakbondsacties. In Antwerpen reed omstreeks 8.30 uur een derde van de bussen en trams, ten opzichte van een kwart eerder op de ochtend. In Gent rijdt 70 procent van de bussen en trams. Dat meldt woordvoerder Karen Van der Sype. Minister Peeters roept op tot overleg.

“Omdat rond 8.30 uur al meer diensten gestart zijn, kunnen we beter inschatten in hoeverre de oproep van de bonden gevolgd wordt”, zegt Van der Sype. In de stad Antwerpen rijdt een derde van de bussen en trams, voor het streekvervoer is dat zelfs drie vierde. In Gent is dat 70 procent, voor het streekvervoer de helft.

In West-Vlaanderen is rond 8.30 uur 80 procent uitgereden, in Vlaams-Brabant 65 procent. In Limburg rijdt nog steeds de helft van het normale aantal bussen en trams.

De Lijn zei eerder al het zuur te vinden dat de reizigers weer de dupe zijn van de acties. “Er is vandaag (maandag, red.) nog een overleg aangevraagd met de vakbonden”, aldus Van der Sype. “Maar hoe lang de acties zullen duren, weten we nog steeds niet.” 

De bonden staken om problemen bij de technische dienst aan te kaarten en hogere lonen te eisen. Directeur-generaal Roger Kesteloot reageerde eerder dat de bonden “van kwade wil” zijn en “destructief gedrag” vertonen. De Lijn heeft al heel wat inspanningen gedaan voor de technische dienst, luidde het ook. 

De Vlaamse vervoersmaatschappij adviseert reizigers om de informatie op de website en in de app van De Lijn in de gaten te houden.

Minister Peeters roept op tot dialoog en sociaal overleg

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) roept naar aanleiding van de acties bij De Lijn op tot dialoog en sociaal overleg. Ze kondigt ook aan dat ze werk wil maken van het systeem van de “continuïteit van de dienstverlening” bij stakingen, “en dit in het belang van de reizigers”.

“Bij elke staking is de reiziger steeds de dupe en blijft hij in de koude staan”, betreurt minister Peeters. “Ik roep eenieder dan ook op om alsnog over te gaan tot dialoog en het sociaal overleg alle kansen te gunnen”.

De minister erkent dat er nog veel werk is binnen de organisatie van De Lijn. Dat bleek duidelijk uit de Benchmarkstudie, een vergelijkende studie met soortgelijke bedrijven in soortgelijke regio’s. “Hier scoorde De Lijn gematigd negatief en zijn er heel wat werkpunten om te komen tot een performant overheidsbedrijf waar de reiziger recht op heeft. Dialoog en overleg, maar ook een verbeterde interne communicatie zijn dus zeker toekomstgericht erg belangrijk. Verder maak ik werk van het systeem van de ‘continuïteit van de dienstverlening’ bij stakingen, en dit in het belang van alle reizigers”, aldus nog de Open Vld-minister in een reactie op de acties.