Michael Jacksons landgoed ‘Neverland’ verkocht voor een vijfde van de vraagprijs

Neverland, het landgoed van de in 2009 overleden popster Michael Jackson, is verkocht voor 22 miljoen dollar. In 2015 was het te koop gezet voor 100 miljoen dollar, bijna vijf keer dat bedrag. Koper is de miljardair Ron Burkle, die midden de jaren 2000 als adviseur voor Jackson optrad, toen die probeerde het faillissement af te wenden.

De erfgenamen van Michael Jackson waren niet alleen eigenaar van Neverland. Toen de popster in 2008 een lening – waarvoor het eigendom in garantie was gegeven – niet meer kon aflossen, paste het vastgoedfonds Colony Capital het verschil bij. Het werd zo mede-eigenaar. Jackson zelf had Neverland in 1987 gekocht voor 19,5 miljoen dollar.

‘Neverland’

Een luchtfoto van ‘Neverland’ (Foto: Laura Luongo Pip-Landmark/Landmark Media/ISOPIX)

Het landgoed bevindt zich op zo’n 65 kilometer van de stad Santa Barbara in de Amerikaanse staat Californië. Vorig jaar had een makelaar nog tevergeefs geprobeerd het domein voor 31 miljoen dollar te verkopen.

Naast het hoofdgebouw en de gastverblijven, telde het domein een pretpark, een kleine dierentuin met twee orang-oetans en een olifant, een bioscoop, en twee spoorlijntjes. Verder was er een tennisveld, een zwembad en een basketvbalveld.

De naam van het landgoed is afgeleid van het Neverland van de fictieve Peter Pan.

Nadat Jackson in 2009 overleed werd de naam veranderd in Sycamore Valley Ranch en werd het pretpark gesloopt.

Op de rand van het bankroet

Michael Jackson in 1988. (The Indianapolis Star via AP)

Toen de muzikant overleed stond hij aan de rand van het bankroet met een schuldenberg van ongeveer 500 miljoen dollar. Nochtans kon hij op aanzienlijke inkomsten rekenen. Zo was er een gegarandeerde geldstroom uit de rechten op zijn muziekbibliotheek. Bovendien kon hij ook rekenen op inkomsten uit de catalogus van de Beatles, die hij in het midden van de jaren tachtig voor een bedrag van 47,5 miljoen dollar had gekocht.

Maar Jackson gaf duizenden dollars meer uit dan zijn inkomsten hem zouden hebben toegelaten. Gigantische bedragen gingen naar het onderhoud van Neverland. Daarnaast bouwde de popzanger een exclusieve autoverzameling uit. Hij deed ook allerlei andere investeringen in onder meer memorabilia uit de filmgeschiedenis.

Merk ‘Michael Jackson’ sterker dan ooit

Michael Jackson – Isopix

Sinds zijn dood zijn de beheerders van de nalatenschap er echter in geslaagd het merk Michael Jackson een bijzonder sterke positie in de entertainment-industrie te bezorgen. Daarbij werden nieuwe inkomstenbronnen aangeboord, waarmee voor de nalatenschap belangrijke inkomsten werden gegenereerd.

Uit de documenten blijkt dat de nalatenschap in 2018 ruim 1,7 miljard dollar winsten heeft opgeleverd. Jackson voerde de voorbije zes jaar ook onafgebroken de lijst met best betaalde overleden celebrities aan.

Meer