Het bos was eigendom van Woonpunt en ingekleurd als bouwgrond en er dreigden op termijn dus sociale woningen op gebouwd te worden. ©  Stijn Van de Sande

Stad Mechelen koopt bouwgrond om Kauwendaalbos te vrijwaren

Mechelen -

Sociale huisvestingsmaatschappij Woonpunt verkoopt 1,8 hectare bouwgrond in het Kauwendaalbos aan de stad Mechelen, die het laat beheren door Natuurpunt. Ook de rest van het bos wordt in beheer gegeven van Natuurpunt. “Op die manier vrijwaren we een belangrijk stukje natuur”, klinkt het.

Een actiegroep vroeg zes jaar geleden al om het Kauwendaalbos te beschermen. Het bos was eigendom van Woonpunt en ingekleurd als bouwgrond en er dreigden op termijn dus sociale woningen op gebouwd te worden. De stad Mechelen koopt nu 1,8 hectare over voor 1,5 miljoen euro, een stuk grond op het einde van de Duivenstraat, aan de lokalen van de KSA. Met dat geld kan Woonpunt die woningen bouwen op een andere, meer geschikte plek. De stad geeft het perceel op haar beurt in beheer van Natuurpunt, dat ook de rest van het 4,4 hectare grote bos in beheer krijgt van Woonpunt.

“Op deze manier vrijwaren we een belangrijk stukje natuur in het noorden van de stad en komen we een belangrijke belofte uit het bestuursakkoord na”, zegt schepen van Natuur- en Groenontwikkeling Patrick Princen (Vld-Groen-m+). “Het is een nieuwe stap in de realisatie van het beschermd natuurpark Rivierenland, want via de Vrouwvliet en de natuur errond is het bos verbonden met de andere grote natuurgebieden die deel uitmaken van het park. Dat het bos behouden blijft, is een win-winsituatie voor de omwonenden, de stad en Woonpunt.”

De verkoop en overdracht aan Natuurpunt wordt maandagvoormiddag officieel gemaakt. ©  Stijn Van de Sande

“Het is een erg gevarieerd en waardevol bos, met zo’n 95% inheemse planten soorten”, zegt Stefan den Hartog van Natuurpunt. “Door de percelen in beheer te nemen, verwezenlijken we de wens van de buurt om het bos te beschermen. We onderhouden het samen met onze vrijwilligers en verrijken het ook. De coronacrisis heeft bewezen hoe belangrijk bos en natuur zijn voor mensen. Dit is dan ook een mooie nieuwe stap in de bescherming en realisatie van natuurgebieden in de stad.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER