Direct naar artikelinhoud
AardbevingUpdate

Nieuwe aardbeving in Kroatië: angst bij bevolking

Kroatische soldaten en burgers ruimen puin in Petrinja.Beeld AFP

Na de verwoestende aardbeving in Kroatië hebben zich woensdagvoormiddag twee nieuwe aardbevingen voorgedaan in de omgeving van de stadjes Sisak en Petrinja. Het Europees-Mediterrane Seismologische Centrum (ESMC) schat dat de bevingen een kracht hadden van 4,8 en 4,6. Epicentrum lag weer op ongeveer 45 kilometer ten zuidoosten van Zagreb. Het is niet bekend of er nieuwe slachtoffers te betreuren zijn.  

“De ruïnes van de stad die nog niet naar waren gevallen, zijn nu toch gevallen”, zei burgemeester Darinko Dumbovic van Petrinja aan staatstelevisie HRT. De aardbeving had dinsdag het centrum van Petrinja en het nabijgelegen Sisak verwoest. Zeker zeven personen kwamen daarbij om het leven, onder wie een meisje van twaalf jaar. Er vielen ook een twintigtal gewonden.

De jongste 49 uur zijn in Kroatië in totaal 38 aardbevingen geregistreerd, bericht nieuwssite jutarnji.hr. Maandag vond een eerste aardbeving plaats. De aardbevingen, met sterkte 5,2 en 5,0, richtten aanvankelijk slechts materiële schade aan.

Kroatische seismologen verwachten nog aardbevingen. In Petrinja brachten veel mensen de nacht door in hun auto’s of in open lucht uit angst, berichten Kroatische media.

Video wordt geladen...

Reddingswerkers proberen nog mensen te bereiken die onder het puin liggen.

“Mijn stad ligt in puin, er zijn kinderen dood. We hebben hulp nodig, dit is als Hiroshima”, zei de burgemeester van Petrinja, Darinko Dumbovic, na de ramp. Hij riep brandweermensen en het leger op om in Petrinja te komen helpen. Ook in hoofdstad Zagreb is schade aan gebouwen en in veel buurten viel de elektriciteit uit.

Het Kroatische Rode Kruis meldde op Twitter dat er in Petrinja sprake is van een “zeer ernstige situatie”. Hulpverleners van het Rode Kruis zijn in het gebied om te helpen bij zoek- en reddingsacties, om eerste hulp te bieden en voor psychosociale ondersteuning. Teams helpen bij evacuaties en zetten tenten op voor mensen die hun huis moesten verlaten.

De beving was zo hevig dat hij ook in verschillende Italiaanse regio’s gevoeld werd, net als in Oostenrijk, Bosnië en Servië. In de Sloveense hoofdstad Ljubljana moest het parlement middenin een vergadering naar buiten vluchten. Ook zette Slovenië dinsdagmiddag uit voorzorg de kerncentrale in Krsko stil, die de twee landen delen en die dicht bij de Kroatische grens ligt. Het gaat om een standaardprocedure bij dergelijke situaties. In de Zuid-Hongaarse stad Pécs werd de beving zo sterk gevoeld dat de autoriteiten een groot warenhuis lieten evacueren, meldt een lokale nieuwssite.

Uitgerekend dinsdagochtend had minister van Bouw Darko Horvat bekendgemaakt 2,6 miljoen euro extra beschikbaar te stellen voor het herstel van onder meer Petrinja, omdat er na de nieuwe aardbeving van maandag een stroom van kritiek op gang gekomen was. Ook stelde hij 1,5 miljard aan EU-subsidie in het vooruitzicht voor het herstel van Zagreb.

Volgens inwoners van Zagreb, Petrinja en het naburige Sisak was er sinds de beving van maart te weinig geld naar het herstel gegaan. Dankzij de nieuwe regeling zouden inwoners van Sisak hun schade vanaf woensdag kunnen melden, al wist de minister niet of het beschikbaar gestelde bedrag toereikend zou zijn.

Een man tussen het puin in Petrinja.Beeld REUTERS

Nu ziet het ernaar uit dat het politieke gebaar al binnen een paar uur door de werkelijkheid is ingehaald. Premier Andrej Plenkovic en president Zoran Milanovic arriveerden dinsdagmiddag in Petrinja en verklaarden het stadscentrum tot onbewoonbare zone. De premier beloofde noodopvang voor alle getroffenen.

EU-president Charles Michel heeft intussen alle nodige hulp aan Kroatië toegezegd. “We volgen de situatie in Zagreb na de verwoestende aardbeving op de voet. Onze gedachten gaan uit naar de gewonden en de werkers in de frontlinie”, klinkt het op Twitter.

Nieuwe aardbeving in Kroatië: angst bij bevolking
Beeld EPA
Nieuwe aardbeving in Kroatië: angst bij bevolking
Beeld EPA
Nieuwe aardbeving in Kroatië: angst bij bevolking
Beeld EPA