Direct naar artikelinhoud
GetuigenBdsm

Bdsm’ers over het stigma: ‘Krijg je graag eens een tik tegen de billen? Ja, sorry, maar dat is dus bdsm’

Shane Van Laer.Beeld Damon De Backer

Nieuw onderzoek van de Universiteit Antwerpen toont aan: van de Vlamingen zonder ervaring of interesse in bdsm wil bijna de helft geen bdsm-beoefenaar als babysit en een op de vijf geen bdsm’er als buur. Andersom ervaren bdsm’ers stigmatisering en discriminatie. Voor een keer slaan ze terug, maar alleen met wederzijdse toestemming. 

Shane Van Laer (31), switch (afwisselend onderdanig en dominant)

Houdt van: shibari (een Japanse vorm van bondage).

“De meeste mensen weten weinig over bdsm. Daardoor is er angst, onwetendheid en onbegrip. Bdsm heeft ten onrechte een connotatie van trauma en misbruik. Meer nog: bdsm kan mensen met problemen net helpen, bijvoorbeeld in het geval van zelfmutilatie, omdat er bij bdsm veel communicatie en nazorg komt kijken.

“Uit het onderzoek blijkt dat bdsm’ers positieve mentale gevolgen ervaren wanneer ze ‘uit de kast’ komen. Het stigma en de daarbij horende schaamte maken dat moeilijk. Ik houd zelf mijn bdsm-leven niet verborgen, maar loop ook niet over straat met een bdsm-spandoek.

“Met mijn ouders en naaste familieleden heb ik er nog niet over gesproken. Die zouden wel eens negatief kunnen reageren, maar dat is natuurlijk een aanname. Door het stigma ga je er van uit dat het merendeel van de maatschappij negatief zou reageren. Het onderzoek bevestigt dat helaas. Maar mijn vriendenkring is erg ruimdenkend.

“Ik experimenteer graag en ik ervaar graag iets voor ik mijn oordeel vel. Het is vergelijkbaar met een videospel: je kunt een personage kiezen. Ik ben in het normale leven vrij angstig en totaal niet agressief of dominant. Binnen het bdsm-spel kan ik op een veilige manier andere kanten van mijzelf onderzoeken.

“Iets waar ik me graag meer in wil verdiepen is bondage. Zowel het bonderen als het gebondeerd worden. Dat heb ik een paar keer ervaren en dat vond ik geweldig. Je bent overgeleverd aan iemand, dat heeft iets meditatiefs.”

Julia (37), onderdanig

Houdt van: handgemaakte divan met strakke riemen.

Julia en haar partner.Beeld Anne Kære Fotografie

“Ik denk dat het onderzoek de werkelijkheid wat vertekent. Volgens mij zou een onderzoek naar andere vormen van seksualiteit soortgelijke resultaten opleveren. Het gaat nu eenmaal over slaapkamergeheimen. We hebben een geschiedenis van honderden jaren onderdrukking van seksualiteit. Pas de laatste twintig jaar bevrijden we onze maatschappij daarvan. Logisch dus dat mensen niet graag erover spreken.

“Ook mensen die niet aan bdsm doen maar het bijvoorbeeld leuk vinden om stiekem in open lucht seks te bedrijven, vertellen niet aan al hun vrienden dat ze graag in het bos vrijen. Er zijn weinig bdsm’ers die er nood aan hebben om met hun partner aan een ketting over straat te lopen. Al kun je het wel op een subtielere manier duidelijk maken, door een specifieke halsband die toont dat je aan iemand toebehoort. 

“Tijdens ons bdsm-spel ben ik de onderdanige en is mijn man dominant. Dat is duidelijk en fijn. Ik zou het heel vreemd vinden dat ineens om te draaien. (lacht) Het is heerlijk dat we elkaar gevonden hebben, maar dat neemt niet weg dat je nog steeds heel goed moet communiceren over verwachtingen en hoe het spel volgens jou moet lopen.

“Samen met mijn man heb ik SPNKD gecreëerd, een unieke bdsm-loft in Antwerpen. Ik voel me er intussen comfortabel bij om erover te vertellen, maar onze kinderen laten we de SPNKD-ruimte niet zien. Het zijn nog jonge kinderen die zelf later een seksuele ontdekkingsreis te gaan hebben.

“Ondertussen verspreiden we de missie van SPNKD aan wie het wil horen: dat het niet abnormaal is om creatief te zijn met seksualiteit. En dus niet altijd missionaris-met-het-licht-uit.”

Ronny Steyaert (53), dominant

Houdt van: flogger (een geselroede om te strelen of te pijnigen).

Ronny Steyaert.Beeld Damon De Backer

“Het is absurd: veel mensen willen niks met bdsm te maken hebben, maar ze gaan wel massaal naar Fifty Shades of Grey. Ik ben open over mijn liefde voor bdsm. Vaak krijg ik negatieve reacties, maar dan vraag ik: vind je het soms niet leuk om eens geblinddoekt te worden? Of eens een tik tegen de billen te krijgen? Ja, sorry, maar dat is dus bdsm. Het is een pak breder dan de extreme filmpjes op het internet. 

“Ik heb een webshop met bdsm-speeltjes. Smspeeltjes.com bestaat nog maar vijf jaar en is al een succes. Dat wil toch zeggen dat bdsm geen obscuur clubje is? 

“Nog zo’n cliché over bdsm dat niet klopt: het is veel meer dan enkel de seksuele kant. Het draait om vaste afspraken, zoals andere koppels die hebben over wie er kookt en wie het gras afrijdt. Een voorbeeld: als ik thuis kom, zal mijn partner iets te drinken inschenken. Altijd. Dat is omdat ze zich er goed bij voelt om mij te dienen.  

“Volgens het onderzoek ondervindt 35 procent van de bdsm’ers relationele problemen door hun voorkeur. Ik kan dat beamen. Ik zat 25 jaar in een hechte monogame relatie, een vanillarelatie zoals we dat noemen, met enkel conventionele seks. Maar ik had altijd al die dominante kant, die ik dus niet kwijt kon. Ik heb die relatie beëindigd omdat ik wist dat ik iets miste. 

“Dan leer je mensen kennen en kom je erachter dat je niet abnormaal bent. Want er zijn er heel wat meer die er niet over spreken, maar het toch beoefenen.”