©  REUTERS

SERIE A. Juventus en AC Milan doen wat ze moeten doen, Romelu Lukaku dikt fenomenale statistieken nog wat aan bij Inter

Romelu Lukaku was zondag alweer geweldig op dreef bij Internazionale. De Rode Duivel was in zijn vijftigste partij in de Serie A met een doelpunt - zijn vijftigste voor Inter -, een assist en twee pre-assists rechtstreeks betrokken bij vier goals in de partij tegen Crotone (6-2). Spitsbroeder Lautaro Martínez scoorde een hattrick. Ook AC Milan won op bezoek bij Benevento.

Maarten Delvaux

Ronaldo opnieuw de grote man bij Juventus

In de openingsfase kwam Juve nog goed weg, want De Paul leek Udinese na tien minuten op voorsprong te brengen. De VAR floot hem echter terug na hands. Op het half uur telde de goal aan de overkant wel. Wie anders dan Cristiano Ronaldo zette de Oude Dame op voorsprong. Met een strakke knal in de verste hoek maakte de Portugees zijn dertiende goal van het seizoen.

Na rust ging het plots snel. Eerst verdubbelde Federico Chiesa op assist van Ronaldo de score, waarna Aaron Ramsey meteen daarna de stand op 3-0 leek te brengen. Maar het feestje van de Welshman ging niet door, want ook zijn goal werd afgekeurd voor handspel. 2-0 dus.

Twintig minuten voor tijd was die derde goal daar wel voor Juventus. Opnieuw getekend Cristiano Ronaldo, doelpunt nummer veertien van het seizoen. Niet dat Udinese helemaal niets klaarmaakte, maar het zat ook niet echt mee. Zo belandde een schot van Zeegelaar nog tegen de lat. Wanneer Zeegelaar en Udinese dan toch de eerredder konden scoren, stond er nog maar drie minuten op de klok. Juventus kwam dan ook niet meer in de problemen, integendeel: Dybala scoorde zelfs nog de 4-1. Juve hield zo al bij al eenvoudig de drie punten thuis. Een broodnodige zege, want ondanks de zege staan de mannen van Pirlo nog altijd maar vijfde.

Milan kan het ook zonder Saelemaekers

AC Milan heeft de geblesseerde Alexis Saelemaekers zondag op bezoek bij Benevento niet gemist. Milan deed wat het moest doen en ging met 0-2 winnen op het veld van de promovendus, waar onze landenoot Daam Foulon op het uur mocht invallen. Al maakte Milan het zichzelf wel moeilijk. Vanop de stip zette Kessié I Rossoneri op het kwartier op voorsprong, maar op tien minuten van de rust, moest Milan wel met 10 man verder na rood voor Tonali . Het deerde de fiere leider in de Serie A echter niet, want kort na rust zorgde Leao met een prachtige goal voor de dubbele voorsprong.

Het zat ook wel mee voor de Milanezen wanneer Caprari op het uur ook nog een penalty naast trapte voor Benevento. Het zal hen in Milaan echter worst wezen, want dankzij deze zege blijft AC Milan de fiere leider in de Serie A, met één punt voorsprong op stadsgenoot Inter.

Inter dankt (opnieuw) Lukaku

Inter had het eerder op de dag niet onder de markt in de eerste helft tegen Crotone. Bij de rust stond het 2-2. Het eerste Inter-doelpunt van Lautaro Martínez kwam er na een knappe doorsteekpass van Lukaku. De tweede goal van de thuisploeg kwam er nadat Lukaku de bal prima breed legde. Ook in de 3-2 van Lautaro Martínez had de Rode Duivel een voetje. De 4-2 nam Lukaku zelf voor zijn rekening. Op een lange bal zette hij verdediger Sebastiano Luperto in de wind en plaatste vervolgens het leer rustig voorbij doelman Cordaz. Voor Lukaku het 50e doelpunt in de blauw-zwarte kleuren van Inter: 35 in de Serie A, 7 in de Europa League, 6 in de Champions League en 2 in de Coppa Italia. In de voorbije 35 jaar scoorden enkel Ronaldo (38) en Christian Vieri (36) meer doelpunten in hun eerste 50 Serie A matchen voor Inter. Even later zat de match van Lukaku er wel op. Hij vroeg zelf om zijn wissel en wees naar het rechterbovenbeen.

Dit seizoen is Lukaku in 15 matchen in de Serie A direct betrokken bij 15 goals, geen enkele speler doet beter. Inter verstevigt dankzij de 6-2-overwinning zijn tweede plaats in de Serie A. Het telt een punt minder dan AC Milan.