Direct naar artikelinhoud
Bestorming Capitool

Man filmt het precieze moment dat bestorming begon: ‘Politie deed niet zomaar de hekkens open, ze stond tegen een overmacht’

Man filmt het precieze moment dat bestorming begon: ‘Politie deed niet zomaar de hekkens open, ze stond tegen een overmacht’
Beeld AP

Politiemannen waren helemaal niet opgewassen tegen de bende die gisteravond door de hekkens rond het Capitool drong. Een video van het moment waarop de bestorming begon, gemaakt door journalist Marcus Di Paola, toont dat de politie de hekkens níet zomaar openzette, zoals hier en daar beweerd wordt.

Twitter bericht wordt geladen...

De video toont het precieze moment waarop de bestorming van het Capitool begon. Te zien is hoe een menigte op een omheining afstapt, waarachter verschillende politiemensen staan. Er ontstaat een discussie, en na wat duw- en trekwerk worden de hekkens omvergeduwd. De politiemensen werden totaal overrompeld.

Rond 14 uur waren er 100 keer meer demonstranten dan politiemensen, volgens Di Paola. “De agenten renden naar de trappen om een linie te vormen, werden overrompeld en teruggedrongen naar boven. Ze hebben zeker niet zomaar de poorten geopend. Demonstranten hebben de hekkens gewoon weggeduwd.”

Extra beveiliging

Na de bestorming wordt de beveiliging rond het Capitool voor minstens dertig dagen uitgebreid. Er wordt een twee meter hoge ‘onbeklimbare’ barrière van hekkens opgetrokken, zo heeft legerfunctionaris Ryan McCarthy laten weten. Zeker tot het weekend zullen ook zo’n 6.200 leden van de National Guards de lokale politie versterking bieden. De lokale politie op haar beurt heeft het aantal veiligheidsagenten van het Capitool met 850 manschappen uitgebreid.