Direct naar artikelinhoud
Coronacrisis

Buitenlandse covidpatiënten hier welkom: Belgische ziekenhuizen tonen zich solidair

Het UZ Antwerpen is een van de vier ziekenhuizen die zich aandienden om buitenlandse patiënten op te nemen. Het UZA houdt twee bedden vrij.Beeld Photo News

De Belgische ziekenhuizen stellen voortaan ook bedden ter beschikking voor patiënten uit buurlanden. De druk is nog steeds hoog, maar ons land wil daarmee vooral zijn solidariteit tonen.

Ziekenhuizen die zelf niet overbevraagd zijn kunnen zich aanbieden om covidpatiënten uit het buitenland op te nemen. Dat staat in een brief die het Hospital & Transport Surge Capacity Comité vorige week aan alle ziekenhuizen stuurde. Dat comité van experts regelt de verdeling van de covidpatiënten in ons land en houdt de ziekenhuiscapaciteit scherp in de gaten.

België had zich bij de prille aanvang van de coronacrisis principieel voorstander getoond om patiënten van andere Europese landen op te nemen. Alleen is het nooit tot een concreet engagement gekomen. Een vraag vanuit Frankrijk tijdens de eerste golf werd afgewezen, omdat het water toen al aan de lippen stond van de Belgische ziekenhuizen. Tijdens de tweede golf was er zelfs geen denken aan. Ons land moest toen zelf 30 patiënten vervoeren naar Duitsland. “Nu we de epidemie beter onder controle hebben dan onze buurlanden, kunnen we iets terugdoen”, zegt Marcel Van der Auwera, voorzitter van het comité.

Dankbaarheid

Opvallend: de vraag kwam in eerste plaats vanuit de Luikse ziekenhuizen, die tijdens de tweede golf het zwaarst onder druk kwamen te staan. Het was dankzij de Duitse solidariteit dat zij nog enigszins het hoofd boven water konden houden. “Het is een manier om dankbaarheid te tonen”, zegt Van der Auwera.

Let wel, er zijn strikte voorwaarden om het druk bevraagde personeel niet verder te belasten. Zo kan een ziekenhuis pas buitenlandse patiënten opnemen als er op de afdeling intensieve zorg minder dan 25 procent van de bedden bezet is door covidgevallen. Als de coronacijfers in ons land stijgen, zullen de extra bedden ook verdwijnen.

Het goede nieuws is dat de normaliteit stilaan terugkeert: 74 ziekenhuizen komen in aanmerking. In het gros van de ziekenhuizen wordt niet-dringende zorg (al een tijdje) niet meer uitgesteld. Dat neemt niet weg dat de druk nog steeds reëel is. Vandaag liggen meer dan 1.600 mensen op intensieve zorg als je de niet-covidpatiënten meerekent. Dat is nog altijd zo’n 100 à 200 meer dan in normale omstandigheden.

Elf bedden

Het aanbod is momenteel beperkt. Vier ziekenhuizen dienden zich aan om buitenlandse patiënten op te nemen: het Sint-Jansziekenhuis in Brussel, het UZ in Antwerpen en twee in Charleroi. In totaal zijn die goed voor elf bedden, al kan dat aantal nog oplopen. Ook andere ziekenhuizen toonden interesse, maar de bezetting van het aantal covidbedden was er nog te hoog. “We moeten ze tegen zichzelf beschermen”, zegt Van der Auwera.

Dit zal de diensten niet overmatig belasten, maakt Philippe Jorens zich sterk. Hij is diensthoofd intensieve zorg van het UZ Antwerpen, dat twee extra bedden vrijhoudt. “Er is al een enorme solidariteit geweest tussen Belgische ziekenhuizen, nu willen we die ook tonen met ziekenhuizen buiten ons land. De voorwaarde blijft wel dat onze eigen zorg nooit in het gedrang komt.”

Rest de vraag of de buurlanden ook effectief patiënten gaan sturen. Momenteel was er slechts één geval, maar dat ging om een Belg die vanuit Spanje wenste gerepatrieerd te worden. Er wordt in de eerste plaats gekeken naar onze directe buurlanden. De afstand blijft voor de familie vaak een struikelblok voor een transfer. Van de 100 bedden die de Duitsers destijds gereed hielden voor ons, werden er uiteindelijk ook ‘slechts’ 30 gebruikt. Twee patiënten verblijven nog steeds bij onze oosterburen.