Direct naar artikelinhoud
OnderzoekDefensie

Geweld, ‘geleende’ legerwapens en coke: Marche-les-Dames opnieuw in opspraak om gedrag van para

Archiefbeeld.Beeld Foto Ronny De Coster

Een para uit Marche-les-Dames is woensdag voor de rechter verschenen in Hasselt. Hij wordt door twee ex-vriendinnen aangeklaagd voor bedreiging en stalking, onder meer met legerwapens die hij blijkbaar zomaar kon meenemen uit de kazerne.

De para, een sergeant van 43 die al jaren rekruten opleidt in het trainingscentrum van Marche-les-Dames, zou het niet kunnen verkroppen dat zijn relaties op de klippen liepen. Hij blijft zijn ex-vriendinnen bedreigen en stalken. Tegen een van hen zou hij hebben gezegd: “Ik maak jou en je kinderen kapot. Ik heb niets te verliezen”.

Volgens de vrouwen heeft de para een drugsprobleem. Hij zou geregeld coke snuiven en anabole steroïden inspuiten, leren hun verklaringen in het strafdossier, dat deze krant kon inkijken. In een van de sms-berichten die zijn toegevoegd aan het dossier schrijft de para dat hij coke “nodig heeft” om te kunnen functioneren als instructeur. Hij is tevreden als hij high “de mannekes het leven zuur kan maken”.

Een van de ex-vriendinnen zegt dat de para haar regelmatig opdroeg om cocaïne te leveren in Marche-les-Dames, wanneer hij zelf van dienst was. Ze moest haar auto dan parkeren uit het zicht van de wachtpost aan de slagboom van de kazerne en een lijntje “c” klaarmaken. In het strafdossier wemelt het van dit soort sms-berichten. In een ervan vraagt hij de vrouw om snel coke te brengen voor een parachutesprong.

Huiselijk geweld

Het Belgisch leger hanteert nultolerantie voor drugs, net zoals voor verkeerd gebruik van wapens. Ook hier stelt zich een probleem. De ex-vriendinnen beschrijven de para als onvoorspelbaar en gewelddadig. In beide relaties – die qua tijdslijn maandenlang door elkaar lopen tot ze begin 2020 tegelijk stoppen – is sprake van bedreigingen en huiselijk geweld. Daarbij zouden wapens uit de kazerne van Marche-les-Dames zijn gebruikt.

Volgens de twee ex-vriendinnen nam de para regelmatig legerwapens mee naar huis. Een van hen verklaart dat hij eens zijn pistool op de keukentafel legde, in het zicht van haar kinderen. De andere getuigt over gedwongen seks waarbij de para een pistool vaginaal bij haar inbracht. Hij vertelde “dat hij dit zou kunnen laten afgaan”. In haar tuin zou de para eens in een woedebui een stungranaat hebben laten ontploffen. Een stungranaat veroorzaakt een luide knal en een felle lichtflits.

Voor alle duidelijkheid: om diefstallen, ongelukken of andere problemen te voorkomen moeten militairen hun wapens na iedere activiteit inleveren in het wapendepot van hun kazerne, dat beveiligd is met een gepantserde deur en een alarm. Het is niet toegestaan om een wapen op een kamer in de kazerne te bewaren. Laat staan om het mee naar huis te nemen. De enige uitzonderingen hierop vormen terreinoefeningen van meerdere dagen, buitenlandse missies en speciale bewakingsopdrachten van vips.

Als een wapen in de kazerne ontbreekt – een (onder)officier staat in voor de telling – moet normaal alarm geslagen worden bij het commando. Die moet het wapen dan snel opsporen. De nachtmerrie van het leger is dat wapens uit de eigen depots verdwijnen om later op te duiken bij gezinsdrama’s, overvallen of terreuraanslagen. Ook voor munitie geldt: elke lader en elke kogel moet na de dienst binnengebracht worden.

Dat de para het niet te nauw nam met de regels, bewijst een tweede dossier dat door het parket is toegevoegd aan dat van de ex-vriendinnen. In dat dossier wordt de para aangeklaagd voor verboden wapenbezit. Na een brand in zijn auto eind 2020 werd hij door de politie betrapt toen hij probeerde om een volle lader van een pistool uit het wrak te halen. Het ging om zware munitie die kogelwerende vesten kan doorboren.

Gevaarlijke situatie

De para zelf verklaart dat hij pas in aanraking kwam met coke nadat een van zijn ex-vriendinnen de drugs in huis had. De klachten over huiselijk geweld, bedreigingen en stalking vindt hij overdreven. Hij ontkent niet dat hij eens een wapen mee naar bed nam, maar volgens hem was dat op vraag van zijn vriendin. Volgens de para had hij steeds een geldige reden om wapens uit Marche-les-Dames mee naar huis te nemen. De lader in zijn auto was daar per ongeluk achtergebleven na een oefening, luidt het.

Het Belgisch leger wil niet reageren zolang justitie een vonnis in beraad houdt. Het openbaar ministerie sprak tijdens de zitting woensdag van een “gevaarlijke situatie, met een coke- en wapenverslaafde man”. Er is een tuchtdossier doorgegeven aan het leger. Het openbaar ministerie vraagt een gevangenisstraf van twaalf maanden.

De rechtszaak is een nieuwe klap voor de reputatie van de kazerne in Marche-les-Dames, waar toekomstige paracommando’s worden opgeleid. In juli 2020 schreef deze krant, op basis van getuigenissen en documenten, hoe instructeurs er geregeld hun boekje te buiten gingen tegenover rekruten. Naar aanleiding van het artikel opende legerbaas Michel Hofman een intern onderzoek naar de werkcultuur in het trainingscentrum. De naam van de para die nu wordt aangeklaagd staat hier niet in.

Volgens het intern onderzoek, dat in september is voorgesteld, moet de opleiding in Marche-les-Dames verbeteren. Er is onder meer een strikter toezicht op instructeurs nodig. Van een structureel probleem wil de legerleiding echter niet spreken. Justitie voert vandaag wel nog een aantal onderzoeken naar het reilen en zeilen in Marche-les-Dames. Een daarvan draait rond zedenfeiten in 2019, waarbij een para zijn penis in het broodje van een collega wreef. Een ander rond drugs, na een vondst in 2018. En nog een ander rond brutaal geweld tegen rekruten tijdens een oefening in 2016.

In dat laatste onderzoek trok een instructeur zijn wapen tegenover een burger, naar eigen zeggen om de dronken man af te schrikken. Collega’s twijfelden aan die uitleg en vroegen zich af waarom de para überhaupt een wapen droeg op dat moment.