ACV Puls sluit acties in distributiesector niet uit

 ©  BELGA

Bron: BELGA

ACV Puls sluit acties in de distributiesector in de komende weken niet uit, nu uit de berekeningen door de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) gebleken is dat de lonen dit en volgend jaar maar met maximaal 0,4 procent mogen stijgen bovenop de index en baremaverhogingen. Dat meldt de vakbond maandag.

Het CRB-rapport vormt de basis voor onderhandelingen tussen werkgevers en vakbonden over een nieuw interprofessioneel akkoord (IPA) dat de loonnorm voor de privésector vastlegt. Deze loononderhandelingen worden elke twee jaar gevoerd. De jongste twee keren mochten de lonen telkens met 1,1 procent stijgen. Langer geleden waren er ook al perioden met geen of een kleine marge.

“Onaanvaardbaar”

De berekeningen van de CRB betekenen volgens ACV Puls dat een gemiddeld loon in de distributiesector na indexering “met amper acht euro bruto per maand” mag stijgen de komende twee jaar. “Dat is onaanvaardbaar”, zegt Kristel Van Damme, sectorverantwoordelijke distributie bij ACV Puls. Van Damme wijst er ook op dat die acht euro bruto per maand de maximale loonsverhoging is en enkel voor de verkopers of verkoopsters die voltijds werken, “terwijl er in onze sector net veel deeltijds werken”.

“Is dit de dank voor het personeel dat klaarstond voor alle Belgen tijdens de lockdown? Alle kassiersters en winkelpersoneel hebben ervoor gezorgd dat iedere Belg zijn wc-papier, rijst en bloem heeft kunnen hamsteren. Zij hebben mee het land draaiende gehouden. En dit is de beloning? Dit noem ik gewoon stank voor dank”, aldus Van Damme.

ACV Puls is zich er naar eigen zeggen van bewust dat sommige bedrijven in de sector het moeilijk hebben. De vakbond wil in die ondernemingen “zeker geen onverantwoordelijke looneisen stellen”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen