Direct naar artikelinhoud
Quarantaineplicht

Vilvoordse burgemeester Hans Bonte boos: ‘Info die we krijgen om quarantaine te controleren volstaat niet’

Hans Bonte.Beeld Eric de Mildt

De lijsten die de gemeenten krijgen om hun inwoners in quarantaine te controleren, volstaan niet. ‘Je kunt er geen risicoanalyse mee maken en er is geen extra personeel om iedereen te controleren’, zegt de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (sp.a).

De steden en gemeenten kunnen sinds vorige week de lijsten krijgen van wie op hun grondgebied in quarantaine of in isolatie moet. Zo zou men lokaal beter kunnen opvolgen of mensen zich effectief aan hun verplichte isolatie of quarantaine houden. 

Intussen hebben 160 van de 300 Vlaamse ­gemeenten het protocol al ondertekend om de lijsten te ontvangen, en dat aantal stijgt nog elke dag.

‘Lame ducks’

Maar niet alle burgemeesters zijn even gelukkig met de lijsten die ze krijgen. "Ik kan niet zien of ­iemand besmet is of alleen een hoogrisicocontact had, of hij 1 jaar oud is of 95, of hij uit het binnen- of het buitenland komt en of hij al eerder gecontacteerd is door contacttracing", zegt burgemeester Bonte (sp.a). 

Ze geven ons de verantwoordelijkheid, maar we kunnen die niet opnemen
Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (sp.a).

"Op ­basis daarvan kan ik toch geen ­beleid voeren? Iemand controleren die in een woonzorgcentrum woont, heeft weinig zin. We zijn ­lame ducks. Ze geven ons de verantwoordelijkheid, maar we kunnen die niet opnemen."

VVSG deelt de kritiek

De Vlaamse Vereniging van ­Steden en Gemeenten (VVSG) deelt de kritiek en heeft de zaak al aan­gekaart bij de Vlaamse overheid. "De lijsten laten niet toe om een ­risicoanalyse te maken. Extra personeel om te controleren is er niet", zegt woordvoerster Nathalie Debast.

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) vindt dat "de lokale besturen de nodige instrumenten hebben in het kader van de handhaving. De reden waarom iemand in quarantaine zit, heeft geen link met de hand­having", zegt hij.

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) zei zondag nog dat de al bestaande coronamaatregelen van testen en in quarantaine “zeer strikt opgevolgd moeten worden”, onder meer om coronavarianten zoveel mogelijk buiten te houden uit ons land. “Er is vooruitgang, maar dat moet nog beter”, klonk het. 

Hij vond in dit verband dat de burgemeesters “kort op de bal moeten spelen”. “Zij gaan de gegevens krijgen die nodig zijn om dat op te volgen.”