Een Schotse kweker met op de achtergrond een zalmkwekerij aan Loch Fyne. Foto uit 2004.
Volledig scherm
Een Schotse kweker met op de achtergrond een zalmkwekerij aan Loch Fyne. Foto uit 2004. © EPA

Groep zeehonden richt ravage aan bij Schotse zalmkwekerij

Zeehonden vormen een duchtige bedreiging voor zalmkwekerijen in Schotland. Het meest recente incident dateert van oudejaarsavond toen een onbekend aantal hongerige zeehonden netten openbeet waardoor tienduizenden zalmen ontsnapten. 

5 reacties

  • Ives Ameel

    3 jaar geleden
    Die dieren hebben ook recht op leven en hoe die zalm daar gekweekt wordt zal ook best het daglicht niet zien. Het is een belasting dat die kwekers moeten betalen om het gebruik van die wateren, wateren die evengoed aan die zeehonden zijn. Dus zeehonden gewoon je recht.
  • Jef Staepelaere

    3 jaar geleden
    Die zeehondjes hebben groot gelijk! Zo een kwekerij is voor hen zoals een sterren restaurant voor ons.
  • viviane heirman

    3 jaar geleden
    Zeehonden willen ook maar overleven..
  • cuypers romain

    3 jaar geleden
    als Gaia eens wil gaan kijken hoe daar zalm gekweekt word, of blijven hun ogen daar ook voorgesloten ?
  • Tom Der Kinderen

    3 jaar geleden
    Die zeehonden mogen ook eens een meevallertje hebben want het is hun leefwereld en niet die van de mens die steeds meer plaats opeist.
  1. ▶ Mogelijk eerste sterfgevallen door eten van vlees van ‘zombieherten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?
    PREMIUM
    HLN legt uit

    ▶ Mogelijk eerste sterfgeval­len door eten van vlees van ‘zombieher­ten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?

    In de Verenigde Staten zijn twee jagers gestorven nadat ze vlees hadden gegeten dat vermoedelijk afkomstig was van zogenaamde ‘zombieherten’. Het zou dus mogelijk om de eerste overdracht ooit kunnen gaan van de dodelijke ziekte naar mensen. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Texas via een nieuwe publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology. Maar wat staat er precies in hun wetenschappelijke publicatie? Waaraan lijden die ‘zombieherten’? En wat is het gevaar voor ons? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters beantwoordt vijf vragen in deze HLN legt uit podcast.
  2. Miljarden cicaden kruipen binnenkort tegelijkertijd uit Amerikaanse grond: “Dit zie je maar 1 keer om de 221 jaar”
    9

    Miljarden cicaden kruipen binnenkort tegelijker­tijd uit Amerikaan­se grond: “Dit zie je maar 1 keer om de 221 jaar”

    De Verenigde Staten maken zich op voor een uniek en vooral overdovend spektakel. Want volgende maand kruipen er miljarden insecten tegelijkertijd uit de grond. Ze behoren tot het geslacht Magicicada, dat zijn cicaden die voorkomen in het oosten van het land. Wat deze dieren zo bijzonder maakt is hun levenscyclus die 13 of 17 jaar duurt afhankelijk van de soort. Dit jaar vallen die twee samen. Dat gebeurt slechts om de 221 jaar. De laatste keer was in 1803, de volgende keer pas in ... 2245.