Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Trump verleent fanaticus Steve Bannon nog snel gratie (samen met 70 anderen)

Steve Bannon.Beeld AFP

Donald Trump heeft in zijn laatste uren als president gratie verleend aan Steve Bannon, zo schrijft The New York Times. De extreemrechtse fanaticus Bannon hielp Trump als adviseur tijdens de verkiezingscampagne van 2016 richting de winst. Trump verleende in totaal aan 73 mensen gratie.

en

Bannon (67) wordt ervan verdacht dat hij geld heeft verduisterd uit de stichting We build the wall, die geld inzamelde voor de door Trump beloofde muur langs de Mexicaanse grens. 

Aan het einde van Trumps laatste volle werkdag heeft hij nog tal van presidentiële gratiebesluiten uitgevaardigd. Onder anderen oud-burgemeester van Detroit Kwame Kilpatrick (50) komt vrij. De Democraat uit Michigan zat een celstraf van 28 jaar uit voor fraude en afpersing.

Ook de rappers Lil Wayne en Kodak Black zijn door Trump gepardonneerd. Lil Wayne (38), een aanhanger van Trump, werd vorige maand schuldig bevonden omdat hij in 2019 met een geladen gouden pistool op zak met een gecharterd vliegtuig landde in Miami. Hem hing een celstraf van 10 jaar boven het hoofd. Ook Kodak Black (23) moest vanwege wapenbezit een celstraf uitzitten. Hij werd tot bijna 4 jaar cel veroordeeld.

Ook Elliott Broidy, een durfkapitalist, Republikeinse fondsenwerver en voormalige donor van Trumps campagne, heeft gratie gekregen. Broidy was veroordeeld voor corruptie en omkoping.

Trump heeft geen gratie verleend aan zichzelf, een van zijn familieleden of zijn persoonlijk advocaat Rudy Giuliani.