Yasmine Marchals zoontje heeft diabetes, dus moest ze anders leren bakken: 3 slimme recepten uit haar boek ‘Ongewoon zoet’
Als fervente bakster deelde Yasmine Marchal op haar blog ‘Tartes Yaya’ alles wat lekker en zoet is. Toen zoontje Ilyas diabetes type 1 bleek te hebben, gooide ze haar bakexperimenten om door vetten, suikers en vezels slim te combineren en het toch lekker te houden. Zo kan iedereen ervan genieten. Haar succesrecepten heeft ze gebundeld in ‘Ongewoon zoet’ en wij mogen exclusief drie recepten uit het boek prijsgeven. Van koekjes over kokosrotjes tot taart: met de slimme ingrepen van Yasmine zijn die heerlijke zoetigheden een pak minder ongezond.
“Ik ben een zoetebek en ik bakte al cupcakes en verjaardagstaarten voor mijn kinderen” vertelt Yasmine. “Maar mijn passie is aangewakkerd door een ex-collega die een kookblog heeft. Omdat iedereen me om mijn recepten vroeg, opperde mijn man om ze online te zetten. Zo is mijn blog ontstaan. Toen die ongeveer een jaar bestond, kreeg mijn zoon Ilyas de diagnose diabetes type 1. Het zette onze wereld op zijn kop, ik wou zelfs stoppen met mijn blog. Maar in de plaats daarvan ging ik mijn recepten aanpassen.”
(Lees verder onder de foto.)
“Ook al mag Ilyas nog alles eten, te veel suiker leidt tot felle pieken in zijn suikerwaarden, dus werk ik vaak met Zùsto (suikervervanger met vezels, red.). Ik let erop dat ik plantaardige vetstoffen gebruik en omdat diabetes vaak gepaard gaat met gluten- en lactose-intolerantie heb ik ook daarop gelet. Bij elk recept in mijn boek vind je de voedingswaarden: de koolhydraten, kcal, het vetgehalte, de eiwitten en de vezels. Alle recepten werden bovendien zorgvuldig nagelezen door Katrien Wellens, die als diëtiste verbonden is aan het UZ Antwerpen. Ik beweer niet dat al mijn recepten gezond zijn, het blijft tenslotte gebak. Ze zijn vooral lekker!”
HONING-SESAMKOEKJES (lactose- & glutenvrij)
10 min. voorbereiding + 7 à 10 min. bakken
Dit heb je nodig voor 10 à 12 porties
• 60 g honing • 10 g zonnebloemolie (gram, dus geen ml!) • snufje zout • ½ tl kaneel • 125 g sesamzaadjes, geroosterd
Zo ga je te werk
1. Verwarm de oven voor op 175 °C.
2. Verwarm de honing samen met de zonnebloemolie heel kort in de magnetron (of in een steelpannetje). De honing moet vloeibaar worden. Doe er het zout en de kaneel bij.
3. Voeg de sesamzaadjes bij het honing-oliemengsel. Roer om tot alles goed gemengd is en stort de massa op een met bakpapier beklede bakplaat tot je één grote, uitgespreide koek krijgt.
4. Bak zo’n 7 à 10 minuten in de voorverwarmde oven. Houd de oven goed in de gaten, de zaadjes mogen niet verbranden.
5. Haal de koek uit de oven (die zal nog wak lijken) en laat volledig afkoelen alvorens in stukjes te breken/snijden, de koekjes worden hard tijdens het afkoelen.
TIP: Als je zelf sesamzaadjes, roostert, doe dit dan niet te lang, maximaal 2 minuten. Anders worden ze te bitter.
KOKOSROTSJES (lactose- & glutenvrij)
15 min. voorbereiding + 8 à 10 min. bakken
Dit heb je nodig voor 13 stuks
• 4 eiwitten • snufje zout • 1 el vanille-extract • 60 g Zùsto • 160 g kokosrasp
Zo ga je te werk
1. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 °C.
2. Klop het eiwit stijf met het zout en het vanille-extract. Het eiwit moet zo stijf zijn dat je de kom ondersteboven kan keren zonder dat het eruit glijdt. Zet aan de kant.
3. Meng in een andere mengkom de Zùsto en de kokosrasp met elkaar.
4. Spatel nu het opgeklopte eiwit voorzichtig onder het droge mengsel. Blijf spatelen tot de massa vaster wordt.
5. Rol en kneed balletjes (van 20 g) tussen je handen en leg ze op de bakplaat.
6. Laat de rotsjes 8 à 10 minuten bakken in de voorverwarmde oven. De rotsjes zijn klaar als de kantjes goudbruin kleuren.
TIP: 1 kokosrotsje bevat slechts 1 gram koolhydraten. Als je diabetes type 1 hebt, is dit een tussendoortje waar je geen insuline voor moet inspuiten.
CITROEN-PASSIEVRUCHTENTAART (lactose- & glutenvrij)
30 min. voorbereiding + 30 min. bakken
Dit heb je nodig voor 1 taart
Voor het deeg: • 120 g amandelmeel • 120 g (glutenvrije) havermout • 1 ei • 20 g ahornsiroop • 30 g (lactosevrije) harde margarine • snufje zout
Voor de citroen-passievruchtencurd: • zeste van 2 citroenen • 100 ml versgeperst sap van 2 à 3 citroenen • 150 g Zùsto • snufje zout • 50 ml vers passievruchtensap (van 5 à 6 passievruchten) • 4 eieren • 100 g harde (lactosevrije) margarine (op kamertemperatuur)
Zo ga je te werk
1. Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een taartvorm in met wat margarine.
2. Doe het amandelmeel samen met de havermout in een blender of hakmolentje. Mix fijn tot een meelmengsel.
3. Klop het ei los in een kommetje en doe dat bij het meel. Voeg vervolgens de ahornsiroop, de koude margarine en het zout toe.
4. Kneed alles met je handen tot een bal. Het is normaal dat het deeg nog wat kleverig is. Is het deeg echt nog té nat, doe er dan nog een eetlepel amandelmeel bij. Wikkel de deegbal in vershoudfolie en leg 1 uur in de koelkast.
5. Leg de bal op een vel bakpapier en druk plat met je handen. Leg er een tweede vel bakpapier op en rol het deeg tussen het bakpapier uit (tot ongeveer 3 mm dikte).
6. Als je deeg de gewenste grootte heeft (zorg ervoor dat het groter is dan je vorm, dat werkt makkelijker), haal je het bovenste vel bakpapier eraf. Draai nu je onderste vel ondersteboven over de taartvorm en trek het vel bakpapier eraf. Geen nood wanneer er stukjes deeg afbrokkelen! Je zal misschien enkel de bodem in je vorm hebben liggen en geen opstaande randen. Neem dan stukjes van het deeg en kleef het tegen de randen. Ga zo door tot je een opstaande rand ‘gebouwd’ hebt. Scheurtjes in het deeg? Kneed de scheur dan voorzichtig met je vingers weg.
7. Bak het deeg eerst 10 minuten blind op 180 °C.
8. Maak nu de citroen-passievruchtencurd. Doe de zeste samen met het citroensap, de Zùsto en het zout in een steelpan.
9. Zeef het sap van de passievruchten zodat de pitjes niet meekomen (ja, dat is wat prutswerk). Voeg het passievruchtensap toe aan het steelpannetje.
10. Doe er de eieren bij en klop met een garde tot de ingrediënten goed gemengd zijn.
11. Verhit de massa op middelhoog vuur en blijf roeren tot het begint in te dikken (+/- 10 minuten). Wanneer het een yoghurtachtige structuur heeft, haal je de steelpan van het vuur en voeg je er de margarine aan toe. Blijf roeren tot de margarine volledig gesmolten is.
12. Wil je een ultragladde curd? Dan kan je de curd nog eens door een zeef halen om de zeste te verwijderen (optioneel).
13. Stort de curd over het (al blind gebakken) deeg en bak nogmaals 20 minuten in de voorverwarmde oven. Laat afkoelen en serveer.
TIPS:
• Heb je niet veel tijd? Maak de citroen-passievruchtencurd de dag vooraf (of enkele dagen). In de koelkast kan je hem enkele dagen bewaren.
• Als je voor een pure lemoncurd wil gaan, vervang het passievruchtensap dan door citroensap.
‘Ongewoon zoet’ van Yasmine Marchal is uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts en verschijnt op 20 januari, 24,99 euro. @tartesyaya en www.tartesyaya.be.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Independer
Autoschade door een onbekende? Dit dien je te ondernemen
-
Lidl
De ultieme kerstklassieker om samen van te genieten: gevulde kalkoen
Dat kalkoen op het kerstmenu thuishoort, is een traditie die we graag in ere houden. Gevuld met krokante pancetta, champignons en geurige kruiden is dit een smakelijk én dankbaar hoofdgerecht. Net zoals we weer mooie momenten aan tafel beleven met wie we graag zien, genieten we ook samen van een rijkelijke maaltijd. -
Gezonde ‘Green Goddess Salade’ verovert TikTok: dit is het recept
Vegan, voedzaam en verrukkelijk: de green goddess-salade van foodbloger Baked by Melissa verovert de wereld. Op TikTok heeft de hashtag #greengoddesssalad al bijna 28 miljoen views. Dat je het groene gerecht in één-twee-drie op tafel tovert, verklaart ongetwijfeld gedeeltelijk het succes. Wil je zelf ook eens proeven? Wij delen het recept. -
-
Smaak van boerenkool doet ongeboren baby’s grimassen trekken
-
Liefde is ... zoet. Verleid je geliefde met deze 3 verrassende valentijnsdesserts
Niets fijner dan je geliefde met valentijn te verrassen met een zelfgemaakte zoete lekkernij. Foodstylist Sonja Peeters weet precies met welke desserts je het hart van je lieveling (nog meer) verovert. Kies voor een frisse minicharlotte, een krokant aardbeientaartje of een verrassende cheesecake en vier de liefde in stijl. -
Het beste van twee werelden: de ginsecco is de perfecte cocktail voor de feestdagen
Hou je ervan om op tijd en stond te proosten, maar vind je het moeilijk om één drankje te kiezen? Voor eeuwige twijfelaars (en levensgenieters) is er de ultieme oplossing: de ginsecco. De champagnecocktail bewijst dat het mengen van klassiekers een verrassend smakelijk resultaat oplevert. Classy én poepsimpel. -
Voor de twijfelaars die niet willen kiezen tussen koffie of thee is er de ‘London Fog Tea Latte’. Zo maak je het
-
Queen Elizabeth lanceert bakwedstrijd voor haar verjaardagsdessert. Dit zijn 3 geliefde recepten van de zoetekauw
-
Livios
Groen, rood, blauw of geel: richt je dak klimaatvriendelijk in met deze slimme tips
Een plat dak kan zo veel meer zijn dan louter de overkapping van je woning. Als je er een klimaatdak van maakt, kan het namelijk ook deel van de oplossing zijn om de klimaatverandering tegen te gaan - of leefbaarder te maken. Wat dat concreet betekent? Bouwsite Livios vraagt het aan Marc Dillen, directeur-generaal van Embuild Vlaanderen. -
Last van een winterdip? Met deze opkikkers zet je een portie energie op tafel
De feestdagen zijn dan wel voorbij, de winter is dat nog lang niet. Heb jij last van de donkere dagen, en voel je je vermoeid, lusteloos en prikkelbaar? Door gevarieerd en juist te eten, krik je je humeur én je energieniveau weer op. Zorgvuldig voor jou geselecteerd: drie easy peasy gerechten bomvol heerlijke ingrediënten die je vitaliteit een boost geven. -
Vandaag is het Margarita Dag: 3 lekkere recepten om te proosten
4 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerClaudia Rosseel
Claudia Rosseel
Rene Janssens
christophe laporte